Deze boom verbeeldt voor mij dat loslaten een prachtig proces kan zijn. Het hoeft niet moeilijk en pijnlijk te zijn, dat is het alleen als ik vast probeer te houden aan iets wat niet meer werkt. Of als ik iets met grote kracht van me af duw, omdat ik er niets meer mee te maken wil hebben. In beide gevallen dus als ik eigenlijk ontken dat het is zoals het is omdat ik zo graag een andere werkelijkheid zou zien.

Loslaten met aandacht en dankbaarheid kan juist verrijkend zijn. Dat geldt voor spullen, een baan (daar heb ik regelmatig veel te lang aan vastgehouden🙄), een relatie of een vriendschap (ook een lastige). Maar ook voor gewoonten of bepaalde overtuigingen, zoals ‘ik ben niet goed genoeg’.

Dat wat ik los wil laten heeft me een bepaalde periode van mijn leven gediend, daar mag ik dankbaar voor zijn. Ik kan bewust kiezen welke delen of herinneringen ik wil behouden, net als de voedingsstoffen die een boom nog uit de verkleurende bladeren haalt. En vervolgens mag ik de rest liefdevol laten gaan, zodat er weer ruimte komt voor nieuwe mogelijkheden en
groei.

Zo, nu ga ik even mijn zolder opruimen, want daar mag ook wel wat meer ruimte ontstaan!