Online workshop

HERFST

De herfst: uitbundig verval

Bij velen is de herfst niet bepaald hun favoriete seizoen. Grijze dagen vol regen, wind, optrekkende kou en al vroeg invallende duisternis maken dat het afscheid van de zomer soms voor veel weerstand zorgt. Het is ook best even omschakelen na het vele licht en de warmte van de zomer, voor ons én voor de natuur.

Toch is die grijze natte kou van de herfst ergens goed voor en biedt het ook veel mogelijkheden. Het laat de prachtigste paddenstoelen en sfeervolle mistflarden ontstaan en een storm buiten maakt het binnen extra knus. Bovendien zijn er ook blauwe luchten en bonte herfstkleuren en hoef je voor een zonsopkomst een stuk minder vroeg op te staan!

De herfst vormt met de combinatie van al die uitbundige en sombere elementen een belangrijke fase in de natuurlijke jaarcyclus. Het is de fase waarin het oude wordt losgelaten en de weg wordt vrijmaakt voor het nieuwe.

Bij dat loslaten en creëren van ruimte spelen ook zaken mee zoals accepteren, waarderen en herbruiken. Daar bieden zowel de schoonheid als het verval van de herfst meer dan genoeg inspiratie voor!

Marije Tiesjema

De herfst in jou

Tof dat je via deze workshop aan de slag gaat met het thema Herfst! Ik weet zeker dat het je vele mooie inzichten gaat brengen. De processen die je in de herfst in de natuur ziet gebeuren, maken wij zelf van binnen namelijk ook door. Daar kunnen we dus veel in herkennen en van leren.

Natuurlijk speelt het loslaten van zaken niet alleen in de herfst. Bij jou niet, maar in de natuur ook niet. Denk maar aan het loslaten van bloemblaadjes of van de bescherming van een cocon. Je kunt dus gedurende het hele jaar aan de slag met dit thema. Mooi juist om op te merken of loslaten in een ander seizoen ook anders voelt voor jou.

Over de herfst is nog veel meer te melden en te ontdekken dan alleen ‘loslaten’. Herfst raakt ook aan andere thema’s zoals Stormen, Bescherming, Water en Kwetsbaarheid. Maar zoals ook in andere situaties: als je je op teveel tegelijk richt, kom je uiteindelijk nergens. Vandaar dat ik me in beperk tot de essentie van de herfst en dat is wat mij betreft loslaten.

Daarover nog 1 ding: ik was eigenlijk van plan hier een korte video te plaatsen waarin ik dit zou vertellen. Zoals je ziet is het nu ‘slechts’ een foto met tekst. Ik heb zelf namelijk ook nog wel wat los te laten: mijn videovrees. Daar was de tijd nu nog net niet helemaal rijp voor, maar weet alvast dat die video er nog wel gaat komen 🙂

Opbouw van deze workshop

Deze workshop bestaat uit vijf onderdelen. Het start met een verkenning van verschillende aspecten van loslaten. Daarmee merk je als het goed is al een beetje wat er bij jou op dit moment in je leven het meeste speelt.

Daarna kies je het onderwerp en de vragen waar jij mee aan de slag wilt gaan. Je doet dat aan de hand van een uitleg met voorbeelden van helpende vragen. Bovendien vind je hier de link naar het stappenplan.

Elke vraag waar je mee aan de slag gaat, levert jou een metafoor in de natuur. Je gaat die metafoor in verschillende stappen verkennen. Ook vind je hier een handig aantekeningenblad waarmee je al jouw inzichten handig kunt noteren.

Door jouw metafoor te fotograferen verdiep je jouw persoonlijke inzichten. Handige tips voor fotografie en eventuele nabewerking helpen je hiermee op weg.

Tenslotte ga je zorgen dat die inzichten ook echt tot mooie stappen gaan leiden. Daar krijg je helpende vragen en tips bij.

Onderaan elk onderdeel vind je een knop om door te gaan naar het volgende onderdeel of weer terug te gaan naar deze pagina.

Ik wens je heel veel plezier en prachtige inzichten!

Marije Tiesjema