Online workshop
HERFST
Fotografietips
De hier genoemde fototips zijn bedoeld als inspiratie of om je even op weg te helpen als je het lastig vindt hoe je iets in beeld kunt brengen. Maar het draait uiteindelijk om wat goed voelt voor jou. Het kan dus zijn dat jouw metafoor op een andere manier beter tot zijn recht komt. Voel je dan vooral niet geremd door onderstaande suggesties en doe het lekker op jouw eigen manier!
Mijn belangrijkste advies: speel ermee en merk al doende hoe je beeld steeds dichter bij je gevoel komt.
Voor nabewerking van je foto’s zijn er vele mogelijkheden, van Lightroom en Photoshop tot vele gratis apps. Wat fijn werkt voor jou ligt aan wat je ermee wilt bereiken en is een kwestie van proberen. Zelf vind ik Snapseed fijn werken op mijn telefoon, maar ik wissel ook regelmatig van tool, afhankelijk van mijn bewerkingswensen.
Kleur en contrast
- Bij herfst denk je waarschijnlijk als eerste aan de prachtige herfstkleuren. Die laten zien dat afscheid nemen en loslaten ook heel prettig en feestelijk kunnen zijn. Door contrasten in je beeld te benadrukken komen kleuren nog beter tot hun recht. Dat geldt zowel voor bijvoorbeeld de kleurige bladeren als voor fris groen mos op een plek waar ooit een tak is afgebroken.
- Als je in de nabewerking de kleuren wat extra verzadigt of levendigheid toevoegt, spatten ze helemaal van je beeld. Je kunt dit zo gek maken als je zelf wilt, het hoeft niet realistisch te blijven. Het gaat erom dat het voor jou klopt met je gevoel.
- Wil je juist een meer ingetogen beeld, kies dan eerder voor gedempte kleuren of meer mistigheid. In je nabewerking kun je daarvoor de verzadiging wat verminderen of de helderheid terugbrengen.
- Somberheid of dreiging vraagt om een donkerder beeld. Zorg dat je dan wat onderbelicht of kies eventueel zelfs voor low-key. Een donker vignet of zwart-wit kan ook heel goed werken. Afhankelijk van de gezochte sfeer kun je de contrasten ook wat afvlakken of juist extra aanzetten.
- Waar helderheid en scherpte bijdragen aan een fris of strak beeld, kun je met een filter meer korrel aan je beeld toevoegen zodat het er wat rauwer of gedateerd uit gaat zien. Dat kan de suggestie van herinneringen benadrukken.
Onderwerp
- Ook afgebroken takken horen bij de herfst, net als sporen van plekken waar iets met brute kracht is losgescheurd. Daar komt na verloop van tijd echter een zachtere laag overheen. Je kunt dus zowel de verse ruwe wond als het verzachtende effect van de tijd op zo’n wond vastleggen.
- Iets als verdriet komt prachtig terug in hangende elementen en in waterdruppels. Maar de ene druppel geeft een totaal ander gevoel dan de andere, neem de tijd om de juiste te vinden! Dit soort details zijn het mooiste te vangen met een macrolens(je).
- Wil je juist het proces van loslaten in beeld krijgen, dan kun je een miniserie maken of kiezen voor beweging in je beeld.
- Naast details van bladeren, paddenstoelen of takken kun je ook kiezen voor een heel weidse blik, met hele rijen gekleurde bomen en misschien zelfs dwarrelende bladeren. Het weer speelt ook een grote rol bij de sfeerbeleving van het loslaatproces, die strakblauwe lucht of die donkere dreigende wolken maken jouw beeld misschien wel helemaal af. Dus heb je een groothoeklens, neem die dan ook zeker mee op pad.
Standpunt
- Als je erop let zie je heel veel nuances van geel, bruin, rood, koper, aubergine. Hoe de zon met deze kleuren speelt is heel bepalend voor de sfeer. Zorg dus dat je goed om jouw onderwerp heen loopt, zodat je de lichtval en het effect daarvan vanuit verschillende hoeken ‘proeft’.
- Paddenstoelen zijn met een telefoon makkelijk van onderaf te fotograferen door je telefoon ondersteboven te houden, zodat de lens zich vlak bij de grond bevindt. Met een grotere camera is dat vaak toch wat lastig.
- Niet alleen wat er aan de bomen gebeurt is interessant, maar kijk ook eens naar de grond. Wat is er allemaal losgelaten en waar dient dat toe? Geeft het bescherming, biedt het steun of voeding, groeit er juist iets nieuws op? En vanuit welke hoek komt dat het beste over? Bereid je erop voor dat je wel eens veel tijd liggend of knielend op de grond door kunt brengen.
Verder naar het volgende onderdeel:
Of terug naar de start van deze workshop: