Online workshop

HERFST

Op pad

Nu je de vragen over jouw los te laten onderwerp hebt gekozen, ben je er klaar voor om de natuur in te gaan. Zorg voor minimaal 1 uur tijd en voor kleding die bij de weersomstandigheden past. Zeker in de herfst kun je zomaar door koude wind of een bui overvallen worden en dat draagt meestal niet bij aan ontspannen kunnen ontdekken!

Neem je cameraspullen (met volle accu) mee en vergeet het stappenplan niet. Zorg er ook voor dat je jouw inzichten en ideeën onderweg direct kunt noteren zodat je ze niet meer vergeet. Je kunt daar het invulblad voor Aantekeningen Inzichtgevende Fotografie bij gebruiken.

Eenmaal op pad in de natuur start je met voldoende vertragen. Daarmee creëer je ruimte voor je onderbewuste om van zich te laten horen. Anders blijft je hoofd alsnog aan het woord en dat levert helaas heel andere antwoorden op die jou lang niet zo ver gaan brengen als de antwoorden uit jouw onderbewuste. Neem hier dus de tijd voor en geniet van hoe heerlijk het is om steeds meer te landen in de natuur.

 

Ontdek jouw antwoord

Vanaf stap 3 van het stappenplan ga je vervolgens via beeld ‘in gesprek’ met je onderbewuste. Je kiest de vraag die je nu wilt gaan onderzoeken en stelt jezelf die vraag. Vervolgens zal je antwoord krijgen in de vorm van een metafoor.

Laat jouw vraag eerst helemaal door je lijf gaan zodat je ‘m kunt voelen. Dat kan je doen door ‘m steeds zachtjes voor jezelf te herhalen of je voor te stellen dat je ‘m proeft, rustig opsnuift of door je bloedvaten laat stromen. Ga het niet forceren of er hard over nadenken, maar nodig de vraag zacht uit en ervaar al doende hoe je de vraag op een fijne manier tot je door laat dringen.

Vervolgens kijk je ontspannen rond om de metafoor te ontdekken die zich als antwoord op jouw vraag aandient. Draai rustig rond, loop eventueel een stukje en laat je blik overal langs strijken, totdat je merkt dat iets jouw aandacht trekt.

Wat datgene ook is, accepteer het met een open nieuwsgierige houding. Jouw metafoor kan bijvoorbeeld ook heel goed iets niet-herfstigs zijn, net als dat je ook buiten de herfst met dit thema aan de slag kunt gaan. Loslaten kan in vele vormen en op vele momenten plaatsvinden! 

Vertaal de metafoor

Nu is het tijd om jouw metafoor te laten spreken. Kijk daarvoor goed naar de kenmerken van de metafoor, wat valt jou daaraan op?

Terwijl je blijft kijken naar die kenmerken benoem je steeds waar ze voor jou voor staan. Waar resoneert het mee, waar doet het je aan denken? Vertaal dat vervolgens naar waar dat speelt in jouw leven. Waar ervaar je dat bij? Hoe ga jij daar nu in de praktijk mee om? En wat doet dat met jou, wat voel je daarbij?

Loop ook eens om jouw metafoor heen als dat kan en bekijk het zowel van dichtbij als van verderaf. Wat maakt dat anders?

Deze vragen geven je enorm veel inzicht in wat er dieper in jou speelt, zoals wat je stiekem dwars zit of waar je juist het meeste naar verlangt. Belangrijk: er is geen goed of fout hierbij! Het gaat enkel om je eerlijk bewust worden van wat er is.

Als je goed begrijpt wat er onder de oppervlakte speelt, kun je daar in jouw leven veel beter je keuzes en tactiek op aanpassen. Neem dus echt de tijd hiervoor. Wees niet bang voor wat je tegen zal komen, bij alles wat je aan jezelf ontdekt, houd je nog altijd zelf de keuze hoe je daar mee om wilt gaan!

De verkenning van jouw metafoor ondersteun je door op zoek te gaan naar een foto die helemaal klopt met jouw gevoel. Daar helpen de fototips in het volgende deel van deze workshop je mee. 

Verder naar het volgende onderdeel:

Of terug naar de start van deze workshop: