Online workshop

HERFST

Van inzicht naar actie

Als het goed is heb je door jouw vragen in de natuur te onderzoeken heel veel inzichten opgedaan over het loslaten van jouw onderwerp. Je snapt misschien beter wat jou tegenhield om los te laten en waar je eigenlijk naar verlangde. Misschien zie je ook welke manier van afscheid nemen of welke ondersteuning jou zou kunnen helpen.

Maar met inzicht alleen ben je er natuurlijk nog niet. Het gaat erom dat je ook in de praktijk iets laat veranderen waardoor je meer rust, ontspanning en ruimte gaat ervaren. Het is belangrijk om jouw inzichten in beweging om te zetten. Daar zijn stap 9 en 10 uit het stappenplan voor.

Luister daarom goed wat jouw inzichten je te vertellen hebben. Wat heb jij eigenlijk het meeste nodig in de situatie waar je in zit? Kan je, en wil je, daar jouw eigen verantwoordelijkheid voor nemen?

Realiseer je daarbij dat jij zelf invloed hebt op hoe jouw leven verandert. Dat kan al met een klein eerste stapje beginnen. Maar zorg wel dat je dat stapje gaat zetten! En daarna het volgende kleine stapje. En de volgende stapjes.

Activerende reflectievragen

Onderstaande vragen kunnen je helpen bij de vertaling van jouw inzichten naar keuzes en stappen die jou helpen loslaten op een manier die echt bij jou past.

 • Wat zijn de consequenties als ik niets verander en vast blijft houden?
 • Wat levert het mij op om los te laten, op de korte termijn én op de lange termijn?
 • Zijn er verschillende opties om los te laten? Van welke optie staan de consequenties mij het meeste aan?
 • Voor welke manier van loslaten kies ik nu bewust?
 • Hoe kan ik mijn eigen essentie en talenten helpend inzetten bij het loslaten?
 • Wie kan mij bij het daadwerkelijke loslaten ondersteunen?
 • Is er een bepaalde (rituele) handeling die mij helpt om echt over te gaan tot loslaten?
 • Welke eerste stap ga ik zetten? En wanneer?
 • Hoe zorg ik dat ik het proces van loslaten ook verder vervolg na die eerste stap? Hoe kan ik mezelf blijven motiveren?
 • Hoe weet ik dat het loslaten voltooid/geslaagd is?
 • Op welke manier zou ik het volbrengen van het loslaatproces willen vieren?

Laat je zo nodig ondersteunen

Loslaten kan heel mooi en waardevol zijn. Ik hoop dat dit thema je daarbij op een fijne manier heeft geholpen!

Blijf je loslaten lastig vinden en kom je er alleen niet voldoende uit, laat je dan ondersteunen zodat je niet onnodig stagneert. Dit punt stond ook al bij de reflectievragen, maar vaak vinden we het toch lastig om hulp te vragen. Bedenk dan eens dat in de natuur alles ook bestaat en functioneert dankzij hulp en interactie!

Die ondersteuning kan je natuurlijk op veel verschillende manieren krijgen, via bijvoorbeeld een vriendin, een therapeut of een coach. Kies daarin wat bij jou en jouw situatie past.

Mocht je mijn hulp een fijne optie vinden en wil je graag meer weten over de mogelijkheden daarvoor, stuur me dan een mailtje via marije@focusopflow.nl. Dan kijken we samen wat het beste bij jou zou passen.

Terug naar de start van deze workshop: