marije tiesjema

Na jaren vol stress ontdekte ik de route naar flow

Nu help ik sensitieve creatieve denkers om ook met plezier en voldoening te stralen

Een nuchter begin

Ondanks mijn Friese achternaam kom ik niet uit Friesland maar uit De Bilt, een dorp vlak naast Utrecht, bekend van het KNMI. Ik groeide daar op met mijn vader (wetenschapper), mijn moeder (scheikundedocent), mijn 1,5 jaar jongere zusje en onze hamsters en konijnen.

Als jong meisje genoot ik vaak van wat ik allemaal voelde. Ik hield van muziek en creativiteit, van de geuren in het kruidenkastje en de smaak van zonverwarmde bramen in onze achtertuin. Maar ook van de spanning van dingen ontdekken en van actie, zoals hutten bouwen, heel hoog schommelen en stoepranden.

Helaas vond mijn omgeving mij vaak te intens, overgevoelig en raar. Bovendien had ik een ‘goed stel hersenen’ en blijkbaar de verplichting om daar ook gebruik van te maken. Dus leerde ik om flink en ‘verstandig’ te zijn, me af te stemmen op de behoeften van anderen en mijn eigen gevoelens te onderdrukken. Alleen met harde muziek op mijn kamer of tijdens wedstrijdzwemmen kregen die de ruimte.

Als je me toen had verteld hoe belangrijk ik aandacht voor die gevoelens nu zou vinden, dan had ik je echt niet geloofd!

“Ik dacht dat mijn ratio nuttiger was dan luisteren naar mijn gevoel”

Jarenlang zocht ik naar echt leuk werk

Mijn droom was om revalidatiearts te worden, maar na twee keer uitloten voor geneeskunde koos ik voor biologie in Utrecht. Vooral neurobiologie, immunologie en wetenschapscommunicatie vond ik super interessant. Na mijn studie werd ik alleen zo ongelukkig van dat benauwende wetenschappelijke wereldje dat ik besloot daar uit te stappen. Wat een bevrijding was dat!

Ik (her)ontdekte mijn liefde voor vormgeving, puzzelen en communicatie en ging websites maken. Daarna ontwikkelde ik opleidingen als e-learning consultant en startte ik als freelance fotograaf. Allemaal leuk in het begin, want ik kon creatief én slim zijn, veel nieuwe dingen leren en anderen helpen aan een helder en aansprekend resultaat.

Maar hoewel het rationeel allemaal goed bij mij paste, bleken deze keuzes het al snel ook niet te zijn. Zodra het vooral herhaling van hetzelfde trucje werd, was de lol was eraf en putte het me vooral uit. Toch zette ik dan door, want ik kon het toch niet maken om alweer te stoppen? Zo kwam ik meerdere keren uitgeblust thuis te zitten.

Wat dan wel zou werken voor mij? Daar kwam ik ondanks vele loopbaanboeken, tests en gesprekken met coaches maar niet uit. Want steeds vertrouwde ik voor de oplossing vooral op mijn ratio. Ik zette mijn gevoeligheid dan wel succesvol in voor anderen, maar ik ervaarde mijn eigen gevoelens nog steeds vooral als last.

De andere aanpak

Toen ik voor de derde keer uitgeput thuis kwam te zitten met een bore-out / burn-out en vitamine B12 tekort, was mijn schaamte en zelftwijfel compleet. Ik besloot dat ik het echt anders moest gaan aanpakken, want hier liep ik te veel schade van op en zo kon ik tot mijn grote verdriet ook niet de partner en de moeder zijn die ik zo graag wilde zijn.

Bovendien had ik het voorbeeld van mijn vader, die een prachtige impact had gehad met zijn werk, maar zelf door alle frustraties en stress van zijn werk vlak voor zijn pensioen was overleden. Ik wilde met plezier mijn bijdrage leveren!

Het vinden van mijn eigen kern was de enige oplossing en daar ging ik dit keer een andere route voor nemen. Geen ‘standaard’ loopbaancoaches en rationele keuzes meer, maar coaching voor hoogbegaafden en gericht op de verbinding met mijn gevoel. Dat bleek een gouden greep. Door echt met rust te luisteren naar mijn gevoel viel er eindelijk zo veel op zijn plek.

Een nieuwe start

Gelukkig hervond ik het contact met mijn innerlijke natuur en vormt dat nu een belangrijk kompas voor mij. Het heeft mij geleid naar vertrouwen in mijn eigen pad en keuzes, vrij van de verwachtingen van anderen. En naar veel meer rust en helderheid in mijn hoofd, ook heel fijn😊

“Ik geloof dat bewust verbinden met jouw essentie tot betere keuzes en meer plezier leidt”

Zo besloot ik mijn liefde voor natuur en natuurfotografie een centrale plek te geven in mijn leven. Ik ontdekte hoe ik mijn camera kon gebruiken voor prachtige inzichten en nieuw persoonlijk perspectief. Een opleiding tot natuurcoach droeg daar verder aan bij.

Daarmee ontwikkelde ik mijn eigen methode en startte ik mijn bedrijf Focus op Flow. Mijn kennis en ervaring op het gebied van neurobiologie, effectief leren/ veranderen, persoonlijke ontwikkeling en manifesteren bracht ik hier ook allemaal in samen. Heerlijk praktisch, nuchter en spiritueel tegelijk, want daar hou ik van!

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en voelt het nog steeds als een feestje en alsof ik ben thuisgekomen bij mezelf. Mijn eigen natuur krijgt de ruimte en ik ervaar ontspanning, plezier en voldoening bij wat ik doe. Dat werkt door op al mijn levensgebieden, ook als nu wel leuke moeder en partner.

Laten we onze wereld mooier maken

Ik ben super blij als ik bij kan dragen aan het laten stralen van potentieel, met plezier dat verschil gaan maken waar je diep van binnen naar verlangt. Daarom help ik mijn klanten te verbinden met hun innerlijk natuur, maar ook met een strategie om daar vervolgens slim stappen mee te zetten. Ik geloof namelijk dat de juiste focus op je ratio én je gevoel ook bij jou zorgt voor flow in je leven!

Ook jij hebt de wereld en jezelf heel veel moois te bieden, juist met wie jij van nature bent. Ook jij hoeft niet langer te blijven ploeteren en zoeken, en daar je kostbare energie en tijd mee weg te gooien. Dat leidt enkel tot teleurstelling en uitputting of zelfs burn/bore-out, chronische pijn of depressie. Volgens mij is dat niet de bedoeling van ons leven.

Ergens diep van binnen voel jij toch ook dat er meer in je zit en dat het anders kan? Misschien weet je alleen nog niet hoe. Maar als je er echt voor wilt gaan, dan help ik je heel graag op weg naar meer plezier en een prachtige impact. Niet alleen qua werk, maar op álle vlakken. Zo kunnen we, met ondersteuning van de natuur, samen de wereld mooier maken!

Als je mij kent, dan weet je …

  • Koffie is echt niet aan mij besteed, maar goede losse thee des te meer.
  • Ik ben gevoelig voor esthetiek en deel mijn enthousiasme voor bijvoorbeeld een lichtval, melodie of taalvondst graag met anderen.
  • Mijn zoon lijkt sprekend op mijn man en mijn dochter op mij. Klonen mocht toch, met een achtergrond als bioloog?😉
  • Ik vond het ontwerpen en afbouwen van ons eigen huis zo leuk dat ik zelfs heb overwogen om architect te worden.
  • Je kunt met mij uren praten over reizen en ik wissel graag tips uit voor nieuwe bestemmingen.
  • Ik zoek zo graag naar optimale oplossingen dat ik zelfs tijdens spelletjes (ongevraagd) strategisch advies geef aan mijn tegenspelers.

En nu ben ik heel benieuwd wie jij bent!

Wat is jouw verhaal? Leef jij al vanuit jouw eigen kern? Wat heeft jou getriggerd om mijn verhaal te lezen? Herken je jezelf erin? Ik ben oprecht benieuwd om meer over jou te horen!

 

6 + 9 =