Over Marije - Focus op Flow
marije tiesjema

Na jaren van stress ontdekte ik het belang van doorvoelde keuzes

Daarmee help ik sensitieve snelle denkers nu om wel met voldoening tot hun recht te komen

Mijn brein kreeg steeds meer invloed

Als jong meisje genoot ik vaak van wat ik allemaal voelde. Ik hield van muziek en creativiteit, van de geuren in het kruidenkastje bij mijn ouders en de smaak van de zonverwarmde bramen in onze achtertuin. Maar ook van de spanning van dingen ontdekken en van actie, zoals heel hard schommelen, een potje ‘stoepranden’ of een wedstrijd vlinderslag.

Helaas vond mijn omgeving mij vaak te intens, overgevoelig en lastig. Zo ontwikkelde ik een angst voor afwijzing. Samen met veelvuldige buikpijn zorgde dat ervoor dat ik mijn eigen gevoelens steeds meer ging negeren, om maar te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Bovendien had ik een ‘goed stel hersenen’ en daarmee de ‘verplichting om daar ook gebruik van te maken’. En zo kreeg mijn ratio de overhand.

“Ik dacht dat mijn ratio nuttiger was dan luisteren naar mijn gevoel”

Ik gebruikte mijn gevoeligheid om anderen goed aan te voelen, maar leerde eigen ‘onhandige’ gevoelens snel weg te duwen. Dus toen ik tijdens mijn studie biologie foto’s maakte van zenuwcellen onder een microscoop en ik een vonkje verwonderd fotografie-enthousiasme over voelde springen, deed ik dat af als niet serieus. En de stiekeme jaloezie die ik tijdens mijn promotieonderzoek voelde naar de maker van een mooie foto-expositie, duwde ik ook naar de achtergrond. 

Pogingen om voldoening te vinden

Toen ik uiteindelijk doodongelukkig uit de academische wereld stapte, kon ik ineens ‘alles’ weer worden. Ik ontdekte mijn liefde voor vormgeving, puzzelen en communicatie en ging websites maken. Later ontwikkelde ik opleidingen als e-learning consultant en daarnaast startte ik als freelance portretfotograaf. Allemaal leuk, want ik kon creatief én slim zijn, veel nieuwe dingen leren en anderen helpen met een helder en effectief resultaat. 

Toch bleken deze keuzes het ook steeds niet te zijn voor mij. Na een enthousiast begin had ik er al snel geen plezier meer in. Ik was goed in wat ik deed, maar toch ging het steeds weer beklemmend voelen, waardoor ik helemaal leeg liep. Wat was er toch mis met mij? Ik snakte naar vrijheid en plezier, maar betwijfelde of dat wel voor mij was weggelegd. Want hoe makkelijk ik dingen buiten mij ook kon optimaliseren, voor mijzelf kwam ik daar ondanks loopbaanboeken, tests en gesprekken met coaches maar niet uit.

Van opgebrand thuis zitten naar een vrij en gelukkig leven

Toen ik voor de derde keer uitgeput thuis kwam te zitten met een bore-out / burn-out en vitamine B12 tekort, was mijn schaamte en zelftwijfel compleet. Ik besloot dat ik het echt anders moest gaan aanpakken, want hier liep ik te veel schade van op en zo kon ik tot mijn grote verdriet ook niet de partner en de moeder zijn die ik zo graag wilde zijn.

Het vinden van mijn eigen kern was de enige oplossing en daar ging ik dit keer een andere route voor nemen. Geen ‘standaard’ loopbaancoaches en rationele keuzes meer, maar coaching voor hoogbegaafden en gericht op de verbinding met mijn gevoel. Dat bleek een gouden greep, want door eindelijk echt met rust te doorvoelen viel er zo veel op zijn plek!

Ik besloot mijn liefde voor natuur en natuurfotografie een centrale plek te geven in mijn leven. Mijn camera ging ik gebruiken om prachtige inzichten en nieuwe perspectieven te ontdekken. Een opleiding tot natuurcoach droeg daar verder aan bij. Zo ontwikkelde ik mijn eigen methode van Inzichtgevende Fotografie. Mijn kennis en ervaring op het gebied van neurobiologie, effectief leren en persoonlijke ontwikkeling kwam hier ook allemaal in samen.

“Ik geloof dat bewust verbinden met jouw essentie tot betere keuzes en meer plezier leidt”

Gelukkig heb ik het contact met mijn gevoel hervonden en vormt dat nu een belangrijk kompas voor mij. Het heeft mij geleid naar vertrouwen in mijn eigen pad en keuzes, vrij van de verwachtingen van anderen. Kiezen vanuit mijn kern geeft me bovendien veel meer rust en helderheid in mijn hoofd.

Ik ben nu wel die leuke moeder en partner en ervaar dagelijks plezier en enthousiasme voor wat ik doe. Eindelijk komt er uit mij waarvan ik al die tijd al voelde dat het in mij zat en kan ik daarmee écht van betekenis zijn voor anderen!

Tijd nemen voor de verbinding met wat er dieper in mij speelt bleek juist de slimste weg vooruit. Vooral nu ik weet hoe ik mijn gevoel en ratio handig laat samenwerken. Dat wandelen door de natuur dit proces zo prachtig ondersteunt, maakt het extra leuk!

Samen jouw wereld én de wereld om ons heen verbeteren

Mijn passie is het bijdragen aan een wereld waarin iedereen met plezier zijn volledige potentieel kan benutten en daarmee het verschil maakt waar hij of zij naar verlangt. 

Er zijn nog zo veel mensen die vooral ploeteren en daar hun kostbare energie en tijd mee weggooien. Dan ben je niet aan het leven, maar aan het overleven. Dat leidt uiteindelijk tot burn-out of bore-out, chronische pijn, depressie of andere ellende. Bovendien loopt de wereld zo ook mis wat jij voor moois te brengen hebt. Die verspilling is zo onnodig!

Daarom help ik je niet alleen om te verbinden met jouw diepere natuur, maar ook met een strategie om daar slim stappen mee te gaan zetten. Ik geloof namelijk dat de juiste focus op je ratio én je gevoel ook bij jou zorgt voor flow in je leven!

Als je mij kent, dan weet je dat…

  • mooie taalvondsten of woordgrapjes mij heel blij maken. Vooral als daardoor een nieuwe blik ergens op wordt geworpen of om de boel lekker te relativeren.
  • koffie echt niet aan mij besteed is, maar goede losse thee des te meer.
  • ik iets zo mooi kan vinden dat het pijn doet. Dat kan van alles zijn: een lichtval, een melodie, een soepele beweging, onverwachte behulpzaamheid. Ja, beetje vreemd wel.
  • je met mij uren kunt praten over reizen en nieuwe bestemmingen ontdekken. Wel met het risico dat ons wensenlijstje alleen maar groeit!
  • ik bij het spelen van strategische spelletjes zo graag naar optimale oplossingen zoek dat ik mij niet altijd kan inhouden en soms ook ongevraagd speladvies geef aan mijn tegenspelers…
  • mijn puberzoon mij recent samen met hem aan het gamen heeft gekregen en we gelukkig allebei kunnen lachen om mijn onhandigheid daarmee.

En nu ben ik heel benieuwd wie jij bent!

Wat is jouw verhaal? Leef jij al vanuit jouw eigen kern? Wat heeft jou getriggerd om mijn verhaal te lezen? Herken je jezelf erin? Ik ben oprecht benieuwd om meer over jou te horen!

 

12 + 11 =