marije tiesjema

Na jaren struggelen ontdekte ik de route naar flow

Nu help ik sensitieve slimmerds aan een stromend leven dat hun ware natuur laat stralen

Over mij

Ik ben Marije, volgens bekenden een ‘eigenwijze, enthousiaste, lieve, creatieve slimmerd’ die houdt van diepgang, nieuwe ervaringen en oprechte verbinding. Naast HSP (-HSS/SW), hoogbegaafd en 6/2 projector (Human Design) zijn er nog wel meer labeltjes te noemen, maar natuurlijk ben ik veel meer dan alleen die labeltjes.

Na veel verschillende functies waarin ik steeds weer vastliep, ontdekte ik in 2016 hoe ik met hulp van mijn passie voor natuur en fotografie eindelijk de keuzes kon gaan maken die werkelijk bij mij pasten. Dat was de start voor mijn bedrijf Focus op Flow.

Als ‘natuurlijke business mentor’ help ik gevoelige slimmerds aan een leven dat helemaal bij hun ware natuur past, zodat ze met hun volle potentieel gaan stralen en vanuit flow succesvol hun mooie verschil maken. Dat doe ik via mijn Natuurlijke Flow Methode, waarin alles samen komt wat ik leerde over kiezen, ondernemen en succesvol manifesteren.

“Je bent als gevoelige slimmerd veel meer dan alleen een krachtig vindingrijk brein!”

Liefde voor de natuur

Zo’n 45 jaar geleden werd ik geboren in De Bilt, een dorp vlak naast Utrecht. Daar groeide ik op in een nuchter gezin, samen met mijn 1,5 jaar jongere zusje. Liefde voor de natuur werd ons van kleins af aan meegegeven, via onze hamsters en konijnen, de vogels in de tuin en mooie natuurfilms. Als kind wilde ik dan ook heel graag dierenarts worden, totdat ik besefte dat ik die dieren soms ook een spuitje zou moeten geven.

Na mijn studie biologie werd ik diep ongelukkig als immunologisch onderzoeker, dus besloot ik op een bergtop van La Palma om uit de wetenschappelijke wereld te stappen. Tijdens mijn volgende functies als webredacteur en e-learningspecialist bleef de natuur een geliefde vakantiebestemming, voor hoognodige rust en verwondering. Toch bleek dat niet genoeg.

Mijn verbinding met de natuur verdiepte zich flink toen ik in 2016 mijn 3e bore/burn-out niet kon afwenden en therapeutisch ging wandelen. Ik ontdekte dat de natuur me kon helpen aan heel waardevolle persoonlijke inzichten, als een altijd beschikbare persoonlijke coach. Dat hielp me om eindelijk die concrete keuzes te maken die wél bij mij pasten.

Zo kwam ik thuis bij de natuur om mij heen en bij mijn eigen ware natuur. Dat was de start van wat nu mijn bedrijf is geworden, waarin de natuur in en om ons heen zo’n krachtig hulpmiddel vormt bij het volgen van je eigen flow en bij succesvol je dromen waarmaken.

Bekneld in mijn eigen bedrijf

Mijn vader vormde op werkgebied altijd een grote bron van inspiratie voor me. Hij had een prachtige impact met zijn werk, maar is door alle frustraties en stress vlak voor zijn pensioen overleden. Ik wilde graag mijn eigen mooie verschil maken, maar ook genieten van mijn leven!

Toch was ik jarenlang wat ik een beknelde droomdenker noem: ik had een goed stel hersenen en mooie ideeën voor een betere, eerlijke wereld, maar mijn werk voelde vaak als een grote struggle.  Ondernemen paste wel veel beter bij mijn behoefte aan vrijheid en autonomie, maar hoe zorgde ik ervoor dat mijn bedrijf mij niet alsnog beknelde?

Talloze trainingen, boeken en coaches hielpen mij stukjes verder. Maar mijn werk en leven bleven alsnog zwaar voelen, zo frustrerend! Want waarom werkte voor mij dan niet wat voor anderen blijkbaar wel werkte? Was ik te moeilijk, moest ik nog harder mijn best doen?

Gelukkig heb ik nooit opgegeven. Ik zie ondernemen namelijk ook als een prachtige kans om jezelf beter te leren kennen, je innerlijke blokkades op te ruimen en je volledige potentieel de ruimte te geven.

Je kunt je door tegenslag laten ontmoedigen en moeizaam door je weerstanden heen blijven duwen in de verkeerde richting. Of je kunt het zien als interessante uitnodiging voor groei, met focus op toffe nieuwe mogelijkheden. Ik kies liever voor die laatste optie!

“Ik geloof dat jouw essentie je naar veel betere keuzes en meer plezier en succes leidt”

Ondernemen vanuit je ware natuur

Mijn ware natuur vormt tegenwoordig een waardevol kompas voor me en ik ben een Natuurlijke Flow Creator geworden: vrijwel altijd sta ik ‘s ochtends op met zin in mijn dag en ik geniet ervan om met afwisselende activiteiten mijn talenten vol vertrouwen verder te laten groeien. Ik volg daarbij mijn energie en mijn behoeften, werk samen met de allerleukste en liefste idealisten die mijn inbreng op waarde schatten en manifesteer steeds meer van mijn mooie dromen.

Dat werkt door op al mijn levensgebieden, ook als nu wel vrolijke, energieke moeder, partner en vriendin.

Sinds ik weet hoe je slimme keuzes maakt die bij je ware essentie passen, vind ik het geweldig om daarmee ook andere gevoelige slimmerds aan een stromend, succesvol leven te helpen. Een  grootse impact bereiken hoeft namelijk niet moeizaam te voelen, het kan ook heel licht en speels!

We kunnen allemaal vol plezier dat mooie integere verschil maken, juist door ons natuurlijke zelf te zijn. Hoe meer mensen dat doen, hoe mooier we de wereld met elkaar maken!

Falen bestaat niet

Mijn pad was lang niet altijd zo leuk, maar ik denk graag in kansen en optimale benutting van mogelijkheden. En die hele zoektocht heeft me, samen met mijn leergierigheid, wel een waardevolle variatie aan kennis en ervaring opgeleverd.

In mijn Natuurlijke Flow Methode komt veel daarvan mooi samen en daar maken mijn deelnemers heel dankbaar gebruik van:

 • wetenschappelijke kennis en procesgericht denken uit mijn studie biologie
 • 15 jaar ervaring met veranderprocessen, bewustmaking en gedragsverandering als e-learningspecialist (voor o.a. NS, ABN-AMRO, Achmea, KLM, Ministerie van LNV, Rabobank)
 • denken in beeld en vorm vanuit vele cursussen en jarenlange ervaring als freelance fotograaf
 • verbinden en (laten) inspireren door de natuur via mijn opleiding als natuurcoach en training in Shinrin Yoku (Japans bosbaden)
 • talloze trainingen voor persoonlijke ontwikkeling, op gebied van mindset, meditatie en mindfulness, zelfliefde, loslaten, Wet van Aantrekking, creatieve ontwikkeling en nog veel meer
 • mijn persoonlijke ondernemerservaring en de vele trajecten bij businesscoaches (o.a. Soulworx en Tineke Zwart) over online ondernemen.

Zo levert elke ervaring wel wat op. Vrij naar een quote van Nelson Mandela: “I never fail, I either succeed or learn”. Met die instelling wordt het leven een spel, kun je heel veel tijd en moeite besparen en heb je onderweg naar je dromen ook veel meer plezier! 

Als je mij kent, dan weet je …

 • Koffie is echt niet aan mij besteed, maar goede losse thee zoals Sencha lemon of Oolong des te meer.
 • Ooit had ik een grondige hekel aan hardlopen, maar dankzij een visualisatie-oefening ren ik tegenwoordig met plezier 7-15km. Langer hoeft voor mij niet, maar een mudrun vind ik wel leuk.
 • Mijn zoon lijkt sprekend op mijn man, mijn dochter juist op mij. Klonen mocht toch, met een achtergrond als bioloog??
 • Het ontwerpen van ons eigen huis vond ik zo leuk dat ik zelfs heb overwogen om architect te worden. Klussen vind ik ook leuk, maar bouwvakker worden sla ik toch liever over.
 • Ik heb een zwak voor gezond lekker eten, maar ook voor huisgemaakte zoete baksels, vooral met fruit of chocola. Of allebei!
 • Reizen, daar kun je met mij uren over praten! Ik ben op best wat mooie plekken geweest (zoals Costa Rica, IJsland, Namibië, Cambodja) en wissel graag tips uit voor nieuwe bestemmingen. Leuke must-go’s zijn altijd welkom!
 • Ik zoek zo graag naar optimale oplossingen dat ik soms tijdens spelletjes moeite heb om strategische tips voor mijn tegenspelers binnen te houden.

En nu ben ik heel benieuwd wie jij bent!

Tof dat je benieuwd was naar wie ik ben! Herken je jezelf ook deels in wat je las? Wat is jouw verhaal? En leef jij al vanuit jouw eigen essentie? Ik ben oprecht benieuwd om meer over jou te horen!

 

4 + 2 =