marije tiesjema

Na jaren vol stress ontdekte ik de route naar flow

Nu help ik sensitieve creatieve denkers om ook met plezier en voldoening te stralen

Een nuchter begin

Ondanks mijn Friese achternaam kom ik niet uit Friesland maar uit De Bilt, een dorp vlak naast Utrecht, bekend van het KNMI. Ik groeide daar op met mijn vader (wetenschapper), mijn moeder (scheikundedocent), mijn 1,5 jaar jongere zusje en onze hamsters en konijnen.

Als jong meisje genoot ik vaak van wat ik allemaal voelde. Ik hield van muziek en creativiteit, van de geuren in het kruidenkastje en de smaak van zonverwarmde bramen in onze achtertuin. Maar ook van de spanning van dingen ontdekken en van actie, zoals hutten bouwen, heel hoog schommelen en stoepranden.

Helaas vond mijn omgeving mij vaak te intens, overgevoelig en raar. Bovendien had ik een ‘goed stel hersenen’ en blijkbaar de verplichting om daar ook gebruik van te maken.

Dus leerde ik om flink en ‘verstandig’ te zijn, me af te stemmen op de behoeften van anderen en mijn eigen gevoelens te onderdrukken. Alleen als niemand me kon horen kregen die emoties even de ruimte, in mijn eigen kamer of in het wedstrijdzwembad.

Als je me toen had verteld hoe belangrijk ik gevoelens nu zou vinden, dan had ik je echt niet geloofd!

“Ik dacht dat mijn ratio betrouwbaarder was dan luisteren naar mijn gevoel”

Jarenlang zocht ik naar echt leuk werk

Mijn droom was om revalidatiearts te worden, maar na twee keer uitloten voor geneeskunde koos ik voor biologie in Utrecht. Vooral neurobiologie, immunologie en wetenschapscommunicatie vond ik super interessant. En eerlijk gezegd ook wel mijn man, die ik daar leerde kennen.

Na mijn studie werd ik alleen zo ongelukkig van dat benauwende wetenschappelijke wereldje dat ik besloot daar uit te stappen. Wat een bevrijding was dat!

Ik (her)ontdekte mijn liefde voor vormgeving, puzzelen en communicatie en ging websites maken. Daarna ontwikkelde ik opleidingen als e-learning consultant en startte ik als freelance fotograaf. Allemaal geweldig in het begin, want ik kon mijn creativiteit en vindingrijkheid inzetten, veel nieuwe dingen leren en anderen helpen aan een helder en aansprekend resultaat.

Maar wat eerst zo goed bij mij leek te passen, bleek het al snel ook niet te zijn. Zodra het vooral herhaling van hetzelfde trucje werd, was de lol eraf en putte het me vooral uit. Toch zette ik dan door, want ze waren zo blij met wat ik leverde en ik kon het toch niet maken om alwéér te stoppen?

Niet handig, want daardoor kwam ik meerdere keren uitgeblust thuis te zitten.

Optimistisch bleef ik zoeken naar wat dan wel zou werken voor mij. Helaas kwam ik daar ondanks vele loopbaanboeken, tests en gesprekken met coaches niet echt uit, want steeds vertrouwde ik voor de oplossing vooral op mijn ratio. Mijn gevoeligheid zette ik wel succesvol in voor anderen, maar voor mijzelf ervaarde mijn gevoelens nog steeds vooral als last.

De andere aanpak

Toen ik mijn derde burn/bore-out niet kon afwenden en een chronisch B12 tekort bleek te hebben, was mijn zelftwijfel compleet. Ik besloot dat ik het echt anders moest gaan aanpakken, want hier liep ik te veel schade van op. Mijn potentieel kwijnde weg en zo was ik tot mijn grote verdriet ook niet de partner en de moeder die ik zo graag wilde zijn.

Bovendien had ik het voorbeeld van mijn vader, die een prachtige impact had gehad met zijn werk, maar door alle frustraties en stress van zijn werk vlak voor zijn pensioen was overleden. Ik wilde genieten van mijn leven en met plezier mijn verschil maken!

Om uit te vinden wat mij werkelijk plezier bracht, ging ik dit keer een andere route nemen. Geen ‘standaard’ loopbaancoaches en rationele keuzes meer, maar coaching voor hoogbegaafden en gericht op de verbinding met mijn gevoel. Dat bleek gelukkig een gouden greep. Eindelijk viel er zo veel op zijn plek.

Een nieuwe start

Ik hervond het contact met mijn essentie, mijn innerlijke natuur, en dat vormt nu een belangrijk en prachtig kompas voor mij. Het heeft mij geleid naar vertrouwen in mijn eigen keuzes, vrij van de verwachtingen van anderen. En naar veel meer rust, plezier en helderheid in mijn hoofd, ook heel fijn!

“Ik geloof dat jouw essentie je naar veel betere keuzes en meer plezier leidt”

Zo besloot ik mijn liefde voor de natuur en natuurfotografie een centrale plek te geven in mijn leven. Ik ontdekte hoe ik mijn camera kon gebruiken voor prachtige inzichten en nieuwe inspiratie. Een opleiding tot natuurcoach droeg daar verder aan bij.

Daarmee ontwikkelde ik mijn eigen methode en startte ik mijn bedrijf Focus op Flow. Mijn kennis en ervaring op het gebied van neurobiologie, effectief leren, persoonlijke ontwikkeling en manifesteren bracht ik hier ook allemaal in samen. Heerlijk praktisch, nuchter en spiritueel tegelijk, want daar hou ik van!

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en voelt mijn werk nog steeds als een feestje. Ik ben thuisgekomen bij mezelf. Mijn eigen natuur krijgt de ruimte en ik ervaar zoveel ontspanning, plezier en voldoening bij wat ik doe. Dat werkt door op al mijn levensgebieden, ook als nu wel vrolijke, energieke moeder en partner.

Laten we onze wereld mooier maken

Wat ik nog steeds het allermooiste vind, is het ontdekken en laten stralen van potentieel. Daarom help ik mijn klanten te verbinden met hun innerlijk natuur, maar ook met een strategie om daar vervolgens slim stappen mee te zetten. Ik geloof namelijk dat de juiste focus op je ratio én je gevoel ook bij jou zorgt voor flow in je leven!

Ook jij hebt de wereld en jezelf heel veel moois te bieden, juist met wie jij van nature bent. Ook jij hoeft niet langer te blijven doorzetten en daar je kostbare energie en tijd mee weg te gooien. Dat leidt enkel tot teleurstelling en uitputting of zelfs burn/bore-out, chronische pijn of depressie. Volgens mij is dat niet de bedoeling van ons leven.

Ergens diep van binnen voel jij toch ook dat er veel meer in je zit en dat het anders kan? Wil jij toch ook met plezier dat verschil gaan maken waar je diep van binnen naar verlangt? Misschien weet je alleen nog niet hoe.

Maar als je er echt voor wilt gaan, dan help ik je heel graag op weg naar meer plezier en die prachtige impact. Niet alleen met jouw bedrijf, maar op álle vlakken. Zo kunnen we, in verbinding met de natuur, samen de wereld mooier maken!

Als je mij kent, dan weet je …

  • Koffie is echt niet aan mij besteed, maar goede losse thee des te meer.
  • Ik ben gevoelig voor schoonheid en deel mijn enthousiasme voor een lichtval, ontwerp, melodie of taalvondst graag met anderen.
  • Mijn zoon lijkt sprekend op mijn man, mijn dochter juist op mij. Klonen mocht toch, met een achtergrond als bioloog??
  • Ik vond het ontwerpen en afbouwen van ons eigen huis zo leuk dat ik zelfs heb overwogen om architect te worden.
  • Je kunt met mij uren praten over reizen en ik wissel graag tips uit voor nieuwe bestemmingen.
  • Ik zoek zo graag naar optimale oplossingen dat ik soms zelfs tijdens spelletjes strategische tips geef aan mijn tegenspelers. Niet handig? Wel uitdagender!

En nu ben ik heel benieuwd wie jij bent!

Tof dat je mijn hele verhaal gelezen hebt! Herkende je jezelf er deels in? Wat is jouw verhaal? En leef jij al vanuit jouw eigen essentie? Ik ben oprecht benieuwd om meer over jou te horen!

 

6 + 13 =