Module 10

Wat houdt mij tegen?

De obstakels op jouw pad

In de vorige module heb je groot gedroomd over alle ingrediënten voor jouw ideale leven en wat allemaal zou bijdragen om helemaal tot je recht te gaan komen en voldoening te ervaren. Maar tussen dromen en daden zitten helaas meestal nog wel wat bezwaren. Die ben je in de vorige modules vast ook vaak genoeg tegengekomen.

Nou is het heel normaal om het spannend te vinden om nieuwe paden in te slaan. Wat spanning hoort erbij, je gaat tenslotte iets nieuws doen en weet nog niet precies wat je tegen gaat komen. Dat maakt het een kwetsbaar proces, vooral bij iets waar je met jouw hele essentie naar verlangt.

Maar soms zijn de bezwaren, de obstakels op jouw pad, zo groot dat ze je onnodig tegen kunnen houden en je er zelfs van weerhouden om op pad te gaan. Dat is zo jammer, want daardoor mis je zoveel moois!

In deze module ga je die obstakels daarom onder ogen zien en merken dat ze wel eens anders in elkaar kunnen zitten dan je eerst dacht. Daarmee kun je jouw energie en aandacht veel gerichter gaan inzetten en jouw obstakels effectiever aanpakken. Sommige obstakels kun je achteraf zelfs dankbaar zijn omdat ze je helpen naar een beter pad.

In deze module ga je aan de hand van 3 onderdelen jouw obstakels opruimen:

  1. Onderzoeken van jouw obstakels.
  2. Zorgen voor helpende overtuigingen.
  3. Voeden van jouw mindset.

1. Onderzoek jouw obstakels

Na de vorige module is de kans groot dat je niet gelijk vol vertrouwen in de actie bent gegaan om jouw droomleven te bereiken. Misschien ben je ervan overtuigd dat jouw dromen niet haalbaar zijn of staan andere argumenten of belemmeringen je in de weg. Toch is er meer mogelijk dan je misschien denkt. En wat nu nog geen realiteit is, kan dat wel gaan worden.

Het lastige is dat de obstakels die zich op jouw pad bevinden, in jouw hoofd meestal steeds groter en complexer worden. Dan blijf je erover piekeren, ook al wil je er het liefste zo ver mogelijk bij vandaan blijven. Maar zo lang je die obstakels niet echt goed aankijkt, zullen ze je veel energie kosten en jouw keuzes ondermijnen.

OPDRACHT 1: Noteer de obstakels die jou nu het meeste in de weg staan. Wat houdt jou tegen om jouw droomleven te gaan leven? Kijk daarbij naar jouw interne en externe belemmeringen, je bezwaren en je overtuigingen (ook die van jouw interne criticus die je eerder in dit traject noteerde).

Als je het fijn vindt kun je ook bij deze opdracht weer de natuur als inspiratie gebruiken. Kijk in de natuur wat jouw aandacht trekt bij de vraag ‘wat voor obstakels belemmeren mijn pad?’ of maak er zelfs een eigen compositie mee. Verken vervolgens de metaforen die zich aandienen, waar staan die voor?

Je kunt je aantekeningen bij de opdrachten van deze module noteren in Module 10 – Aantekeningen.

Wanneer je jouw obstakels eerlijk onderzoekt, ga je zien hoe ze echt in elkaar zitten en kun je er veel effectiever actie op ondernemen. Soms stelt het obstakel met een kleine aanpassing of voorzorgsmaatregel helemaal niet zoveel voor. Andere keren is het uitdagender, maar met de juiste middelen of hulp alsnog prima aan te pakken. En soms kun je beter besluiten toch een andere route te nemen. Dat is altijd nog beter dan eindeloos stil blijven staan.

Invloed

Wat bij het aanpakken van jouw obstakels als eerste belangrijk is, is onderzoeken op welk deel van jouw obstakels je zelf invloed hebt. Je wilt jouw tijd en energie namelijk niet verspillen aan het proberen te veranderen van zaken waar je zelf helemaal geen invloed op hebt.

Er zijn 3 niveaus van invloed:

  1. Eigen controle: alles wat jij denkt en doet met betrekking tot verschillende omstandigheden. Neem hier ook de volle verantwoordelijkheid voor, dat sterkt jouw autonomie en effectiviteit.
  2. Beperkte invloed: alles waar je zelf actie op kunt ondernemen maar ook afhankelijk bij bent van anderen of van omstandigheden. Weeg hierbij zelf af welke zinvolle bijdrage jij kunt en wilt leveren en realiseer je dat je niet verantwoordelijk bent voor het deel buiten jouw invloed.
  3. Geen invloed: alles wat nou eenmaal al zo is (verleden en heden) en alles wat echt buiten jou om gebeurt (zoals natuurwetten, besluiten van de overheid, de autonomie/verantwoordelijkheid van een ander persoon). Accepteer het en richt je op hoe jij er zelf mee om wilt gaan.

De wereld, de mensen en de omstandigheden om jou heen zijn daar nou eenmaal, als neutraal gegeven. Hoe jij die wereld, mensen en omstandigheden interpreteert, vormt een weerspiegeling van jouw binnenwereld. Een ander kan hier heel anders tegenaan kijken en dezelfde situatie dus heel anders ervaren. Een situatie ís dus niet goed of slecht, een drama of een kans, jij ervaart het enkel zo. Je kiest wel steeds zelf hoe je met die situatie en met jouw interpretatie daarvan om wilt gaan. Daar ligt jouw invloed om jouw wereld en jouw leven vorm te geven!

Een voorbeeld: stel er steekt een hond de straat over. Die gebeurtenis en het karakter van de hond vormen een neutraal gegeven (waar je geen invloed op hebt). Misschien vind je de hond lief, grappig of eng. Dat zijn jouw persoonlijke interpretaties die je op die hond projecteert, wat veel meer zegt over jou dan over die hond. Jij hebt vervolgens zelf de keuze (eigen controle) hoe jij reageert op die hond: aaien, weglopen, schreeuwen. Daarmee heb je beperkte invloed op het gedrag van die hond, maar de hond heeft zelf ook invloed op zijn gedrag. Je kunt de situatie dus wel beïnvloeden maar nooit volledig bepalen.

OPDRACHT 2: Plaats jouw obstakels bij de zone waar ze in vallen en benoem eventueel ook de aspecten van dat obstakel die in de andere zones vallen. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen iets nu nog niet kunnen, bang zijn dat je iets niet kunt en iets wel gaan kunnen. Zo zie je duidelijk op welk deel van je obstakel je je handig kunt gaan richten.

“Once we accept our limits, we go beyond them”
Albert Einstein

Acceptatie

Het is zinloos om je te verzetten tegen zaken die buiten jouw invloed vallen. Sommige dingen heb je nou eenmaal mee te dealen. Veel slimme, creatieve mensen vinden dat lastig, omdat ze van nature kijken naar hoe dingen beter zou kunnen. Maar zolang je je dan blijft verzetten tegen wat er nou eenmaal is, zal dat jouw gevoel van geluk in de weg staan.

Je kunt het ‘nu’ niet veranderen, maar wel jouw perceptie ervan en welk vervolg je eraan wilt geven. Door acceptatie van wat er nu is, creëer je ruimte om je te richten op een helpende perceptie en op wat je er wél mee kunt. Acceptatie is namelijk iets anders dan goedkeuren of je er machteloos bij neerleggen. Maar pas als je accepteert waar je nu staat, kun je jouw aandacht en energie zinvol richten op verbetering.

Hoe goed lukt het jou om zaken te accepteren? Of ken jij ook die valkuil dat je steeds onzinnig veel energie blijft stoppen in jouw verzet tegen de werkelijkheid? Wees dan een beetje streng voor jezelf en besluit heel bewust dat je daar mee stopt. Anders blijf je steeds in hetzelfde kringetje ronddraaien en maak je jezelf onnodig een slachtoffer van de situatie.

Tip 1: Bedenk creatieve manieren om met de obstakels die buiten jouw invloed vallen om te gaan. Iets wat eerst een obstakel lijkt, kan wel eens een aanleiding blijken te zijn voor nieuwe ingevingen. Denk maar aan een regenachtige dag waarbij je juist naar buiten kunt gaan om de waterdruppels te fotograferen, of extra knus binnen een film kunt gaan kijken. Ontwerpers leggen zichzelf soms zelfs beperkingen op om hun vernieuwend denken te stimuleren. Richt je dus liever op welke kansen het obstakel jou brengt en gebruik je creativiteit, want daar heb je wél invloed op!

2. Maak jouw overtuigingen helpend

Je mag je dus gaan richten op het deel van jouw obstakels waar jij zelf invloed op hebt. Soms zijn dat praktische zaken die je concreet aan kunt pakken. In dat geval is het handig om een duidelijke afweging te maken met betrekking tot de volgende punten:

  • Is het (op dit moment) echt belangrijk of van grote invloed op jou? Nee? Besteed je tijd en energie dan aan iets anders.
  • Ben je verantwoordelijkheid naar jezelf toe aan het trekken? Neem verantwoordelijkheid voor jouw deel en laat wat bij anderen hoort bij die ander.
  • Is de verhouding moeite en opbrengst wel in verhouding? Kijk of (en hoe) je die verhouding kunt verbeteren.

Meestal blijken jouw eigen overtuigingen en angsten het grootste obstakel te vormen. Voor een deel ben je je daar vast al van bewust, maar ook op een onbewust niveau zit jouw manier van denken je vaak in de weg. Ons onderbewustzijn bepaalt namelijk 95% van ons gedrag en onze keuzes.

Daarbij baseert het zich op onze hersenpatronen, die helaas ook worden gevoed door angsten en niet-helpende overtuigingen. Je kunt dan nog zo’n mooi plan maken maar jezelf daar toch steeds onbewust in boycotten. Dan verzand je bijvoorbeeld in uitstelgedrag, blijf je jouw gevoelens steeds rationaliseren of spring je uit onrust snel naar een andere baan die jou niet verder brengt.

Gelukkig is onze mindset flexibel en zijn die ingesleten ondermijnende patronen om te buigen naar meer helpende patronen. Je kunt jouw onderbewustzijn veel meer in jouw voordeel laten werken. Dat vraagt wel wat toewijding en geduld, want je zult nieuwe hersenbanen moeten stimuleren en laten uitgroeien.

Om deze reden is het heel waardevol om je bewust te worden van jouw boycottende denkpatronen en vooral van de belemmerende overtuigingen die daar onder liggen, zodat je ze in je voordeel kunt veranderen.

OPDRACHT 3: Benoem de angsten en overtuigingen die de basis vormen van jouw obstakels. Met welke argumenten schuif jij zaken voor je uit? Waar ben je bang voor als je er echt voor zou gaan? Welke gevoelens en weerstanden komen er naar boven?

Erken allereerst dat je dit nu nou eenmaal zo voelt, dat is niet erg. Iedereen heeft belemmerende overtuigingen. Je hoeft er niet tegen te vechten, ook deze kant aan jou mag er zijn en gehoord worden. Luister met interesse wat jouw overtuigingen je te vertellen hebben, want er zit altijd een uitnodiging naar verbetering onder. Zorg dat je je daarvoor opent zodat je die boodschap kunt ontvangen.

Overtuigingen loslaten en vervangen

De volgende stap is onderzoeken hoe je de beperkende overtuiging kunt loslaten en ombuigen. Want als je vast blijft houden aan deze overtuigingen, dan gaan ze je waarschijnlijk niet het leven brengen waar jij naar verlangt. Voel maar eens even welk effect die overtuigingen tot nu toe al hebben gehad op jouw leven.

Je kunt een overtuiging gaan loslaten zodra je inziet dat hij niet kloppend is. Kijk bijvoorbeeld eens in hoeverre jouw oude strategie nog een grote rol speelt bij jouw angsten en overtuigingen. Die strategie was niet effectief en niet kloppend, weet je nog? Jij bent al waardevol, onafhankelijk van succes of falen, van geld of de mening van anderen!

Op het moment dat je jouw angsten en overtuigingen ontmaskert als onwaar, verliezen ze al een deel van hun beklemmende macht over jou. Je weet dan dat ze niet kloppen en dat je er niet aan hoeft te gehoorzamen. Je kunt je dan opnieuw afstemmen op het gevoel dat je al oké bent en van daaruit jouw keuzes maken.

Wat jij denkt dat mogelijk is, bepaalt de grenzen van jouw mogelijkheden.

Nog krachtiger is het als je de overtuiging niet alleen loslaat, maar vervolgens zelfs vervangt door overtuigingen die jou beter dienen:

  1. Daag de overtuiging uit door je af te vragen of je echt 100% zeker weet dat deze klopt.
  2. Herformuleer de overtuiging door een deel om te keren of een tegenovergestelde variant te proberen.
  3. Merk wat deze andere zienswijze je zou opleveren, hoe laat het jou voelen en wat maakt dat mogelijk?

Je kunt zelf kiezen welke gedachten je gelooft en voedt. Kies dan liever voor helpende overtuigingen en gedachten die jouw dromen gaan ondersteunen en geloof die met volle overtuiging.

OPDRACHT 4: Vervang met bovenstaande stappen jouw angsten en overtuigingen uit de vorige opdracht nu voor overtuigingen die jou juist verder helpen. Zorg dat je het zo formuleert dat je er wel in kunt geloven, ook als dat misschien nog een uitdaging voor je is!

Dit vervangen van jouw belemmerende gedachten en angsten mag je vanaf nu steeds weer gaan toepassen. Je zult merken dat jouw mindset dan vanzelf mee verschuift naar een positievere setting.

Tip 2: Merk je dat je jezelf weer belemmert met angsten en zelfkritiek, vergeet dan niet om ook het gesprek aan te gaan met jouw interne criticus, zodat je achterhaalt wat er op een dieper niveau voor verlangen achter zit!

Moneymindset

Overtuigingen over geld vormen een belangrijke categorie, die spelen namelijk een ondermijnende rol bij veel meer van onze beslissingen dan je op het eerste gezicht zou verwachten.

Vaak zien we geld uitgeven als iets lastigs, voelt het schaars, vinden we er veel van, brengt het ons in allerlei conflicten en houden we ons geld het liefste zoveel mogelijk bij ons. Maar juist door die verkrampte relatie met geld stroomt het vaak niet zoals we graag zouden willen en remmen we onszelf ook op andere vlakken.

OPDRACHT 5: Wat doet het woord ‘luxe’ met jou? Welke overtuigingen roept dat woord in jou op? Is luxe direct gekoppeld aan geld?

Vraag jezelf vervolgens eens af hoeveel ‘luxe’ jij jezelf gunt. Waar gaat dat jou goed af? En waarbij zou je jezelf kunnen helpen door iets niet als luxe maar als een waardevolle en belangrijke investering in jezelf te zien?

Je bewust worden van het effect van jouw overtuigingen over geld is heel belangrijk. Overtuigingen als ‘geld maakt niet gelukkig’ (en dus ongelukkig?) of ‘mensen met veel geld zijn niet te vertrouwen’ zorgen ervoor dat je onbewust niet eens naar meer geld mág verlangen en geven jou eerder een reden om vooral niet al te veel geld binnen te krijgen. Zulke overtuigingen vormen dus een recept voor levenslange geldproblemen.

Ook de overtuiging ‘ik kan niet met geld omgaan’ zal je op onbewust niveau steeds weer aan jezelf bewijzen. Wees dus extra alert op de invloed van jouw moneymindset!

3. Blijf jouw helpende mindset voeden

Je komt al een heel eind door jouw obstakels eerlijk te onderzoeken, te accepteren waar je geen invloed op hebt en bewust om te gaan met de invloed van jouw eigen overtuigingen. Maar je kunt jezelf nog een stuk verder helpen met een aantal ondersteunende gewoonten.

1. Positieve affirmaties
Je kunt jouw hersenpatronen zo programmeren dat ze jou optimaal gaan ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door het regelmatig herhalen van helpende overtuigingen: positieve affirmaties. Dit werkt omdat jouw onderbewuste echt en onecht niet kan onderscheiden, maar simpelweg voorrang geeft aan zaken die vaak of intens in jouw hoofd langskomen.

  • Noteer overtuigingen die jou helpen, positief en actief geformuleerd en alsof het al zo is.
  • Spreek ze minimaal 1x per dag uit met overtuiging, voel ze in je lijf en beweeg er eventueel bij.
  • Update de affirmaties als ze minder krachtig gaan voelen.

Hoe meer zintuigen erbij betrokken zijn, hoe krachtiger jouw hersenen worden gestimuleerd. En hoe vaker je jouw helpende overtuigingen herhaalt, hoe normaler het gaat voelen. Door deze positieve affirmaties wen je aan die nieuwe werkelijkheid en ga je daar vanzelf meer naar leven.

Kies voor affirmaties die jou helpen om anders te denken, maar wel zo dat je er nog in kunt geloven. ‘Ik ontvang €1.000.000 per maand’ gaat echt minder goed werken dan ‘Ik heb veel waarde te bieden en anderen betalen daar graag voor’. Het gaat er vooral om dat die affirmaties jou helpen om vanuit liefde en vertrouwen in beweging te komen, dat ze uitnodigend en stimulerend werken. Voorkom dus dat je van bovenaf ‘hard’ probeert om jezelf andere overtuigingen op te leggen.

OPDRACHT 6: Kies 5-10 affirmaties die jou op dit moment in je leven het meeste helpen. Je kunt hiervoor ook overtuigingen uit opdracht 4 selecteren.

Je kunt ze noteren in de Tool – Positieve affirmaties of er met beeld een mooi eigen geheel van maken en die bijvoorbeeld als startscherm op je telefoon plaatsen.

Herhaal jouw gekozen affirmaties vanaf nu minstens 1x per dag, liefst in elk geval in de ochtend zodat je de dag start met vertrouwen in jezelf. Je kunt ze natuurlijk ook opsplitsen in een deel voor de ochtend en een deel voor later op de dag.

2. Kritiek of commentaar
Kritiek of commentaar van anderen kan ons soms flink van slag brengen, vooral als het raakt aan onze eigen diepere onzekerheid en dus ook aan onze oude strategie. Maar de opmerking van die ander zegt vooral iets over zijn of haar eigen overtuigingen en maar weinig over jou, net als in het voorbeeld met de hond. Het is geen feit, enkel de zienswijze van die ander en het zegt niets over jouw waarde als persoon!

Leer jezelf daarom aan om de mening en reactie van een ander (ook energetisch) bij die ander te laten zodat je er beschouwend en objectief naar kunt kijken. Hij of zij mag er iets van vinden, maar die mening is zijn/haar eigen verantwoordelijkheid. Jij mag jouw eigen afweging maken, met ruimte voor jouw eigen gevoel en mening.

Tip 3: Zie kritiek als een doos met oude spulletjes die jou wordt aangeboden, daar hoef je ook niets van aan te nemen. Zit er een onderdeel in het commentaar waar jij wel iets aan hebt? Neem dat specifieke stukje dan aan en kijk wat jij hier zelf mee wilt, maar laat de rest heel bewust bij die ander.

3. Dankbaarheid
Dankbaarheid gaat niet alleen om het waarderen van meevallers en grootse successen, maar juist om het waarderen van ál het fijne, liefdevolle, mooie, comfortabele en waardevolle in jouw leven, het kleine en het grote, het onverwachte en het bewust opgezochte. Het kan allemaal namelijk ook heel anders zijn en het is een gemiste kans om iets pas te waarderen als het er niet meer is.

Door daar bewust bij stil te staan en dankbaarheid te voelen voor wat er wel is, richt je jouw aandacht steeds op het laten doordringen van positieve ervaringen. Dat werkt ook door in jouw onderbewuste: helpende patronen slijten meer in, je gaat meer kansen zien, je straalt een andere, aantrekkelijke energie uit en jouw vertrouwen groeit. Daardoor komt er vanzelf ook meer positiefs op jouw pad.

Tip 4: Sluit voortaan elke dag af met tenminste 3 dingen waar jij je dankbaar voor voelt die dag. Je kunt dit in je hoofd doen voordat je in slaap valt, of ze bijvoorbeeld op een papiertje schrijven en in een pot doen zodat je ze aan het eind van elke week/maand terug kunt lezen.