Module 11
In beweging
Jouw eerste stappen
Je hebt in dit traject een heleboel ingrediënten voor jouw ideale leven verzameld. Je hebt bovendien jouw ondersteunende bronnen in kaart gebracht en meer inzicht in jouw obstakels gekregen. Nu is het tijd om de verdere antwoorden in beweging te gaan vinden en om uit te gaan proberen. Alleen dan kun je toetsen en ervaren wat werkt voor jou en wat toch niet.
Tijd dus om met deze module echt naar buiten te gaan en al doende, in overzichtelijke stapjes en stappen, jouw eigen pad te banen. Zie jouw pad daarbij niet als een geplaveide snelweg naar een vaststaand einddoel, maar realiseer je dat het pad onder jouw voeten ontstaat.
Jouw droom dient als inspiratie om in beweging te komen en te blijven. Je ratio is daarbij een heel handig hulpmiddel om te bepalen hóe je die beweging handig in kunt zetten en je gevoel blijft bij elke stap jouw richtingaanwijzer. Zo kun je de informatie en ervaringen die je opdoet bij elke nieuwe stap gebruiken om jouw droom, en dus ook jouw richting, verder aan te scherpen of bij te stellen.
In deze module ga je aan de hand van 3 fases verder in beweging komen richting jouw ideale leven:
- Zorgen voor een goede voorbereiding.
- Overgaan tot de uitvoering.
- Profiteren van een bewuste afronding.
1. Bereid je goed voor
Voor de vertaling van jouw potentiële paden naar concrete acties en resultaten is het heel nuttig om zicht te hebben op de verschillende fases waarin je een plan handig kunt uitvoeren. Je ziet dat die fases samen een cyclus vormen, waarbij elk onderdeel onmisbaar is om het gehele proces optimaal te laten werken.
In de praktijk heeft iedereen zo zijn voorkeursfases en de neiging om bepaalde andere fases af te raffelen of zelfs over te slaan. Herken jij de onderdelen van de cyclus waar het bij jou steeds lastig wordt? Dan kun je met wat extra aandacht voor die fases veel effectiever sturen op jouw proces en dus ook de resultaten gaan behalen die jou echt verder brengen.
Zo ben je misschien door de vorige modules heel enthousiast geworden en wil je het liefste gelijk aan de slag gaan. Toch is het ook dan handig om eerst alle fases van de voorbereiding te doorlopen voordat je over gaat tot de uitvoering, zodat je jouw energie aan de juiste dingen besteedt en je niet onnodig ontmoedigd raakt onderweg.
Verlangen/dromen
Het is belangrijk om elke nieuwe cyclus te starten vanuit jouw diepere verlangens en dromen, zodat jouw acties echt gaan passen bij jou. Dat is ook de reden dat je daar in dit traject veel aandacht aan hebt besteed.
Geloven
Wanneer je niet gelooft in jezelf en in jouw dromen kom je niet in actie of zul je makkelijk opgeven als het even tegen zit. Daarom heb je in dit traject jouw vertrouwen steeds gevoed met inspirerende beelden en ben je gebruik gaan maken van helpende overtuigingen. Onderweg zal dat vertrouwen nog verder groeien met elk stapje dat je vooruit komt en met elk obstakel dat je achter je kunt laten.
Doelen/intenties
De volgende fase is het bepalen van concrete (sub)doelen op jouw pad en daarbij behorende intenties. Een intentie is jouw innerlijke motivatie bij dat doel en het helpt je met de benodigde focus en richting bij het behalen van je doelen.
Een groot deel van jouw doelen zal zich in eerste instantie waarschijnlijk richten op het onderzoeken en proeven van jouw potentiële pad. Deze oriënterende verkenning is heel nuttig om te bepalen in hoeverre het pad echt bij je past. Maar zorg ook dat je niet eindeloos aan het begin van jouw pad blijft hangen en kijk ook alvast naar doelen die wat verder op het pad liggen.
OPDRACHT 1: Kies het potentiële pad uit Module 9 dat jou nu het meeste aantrekt en beschrijf alle doelen die je kunt bedenken om dat pad te verkennen of een eerste stukje te bewandelen. Je kunt het zelfs visualiseren: als je aan het begin staat van dit pad en het verder in gaat, welke ijkpunten kun je dan aanhouden om het pad beter te leren kennen en vooruit te komen?
Benoem vervolgens jouw intenties bij elk van deze doelen.
Je kunt jouw aantekeningen bij de opdrachten van deze module noteren in Module 11 – Aantekeningen.
“Een pad ontstaat door erop te lopen” Zhuang Zi
Selectie/plannen
De volgende fase vraagt om focus: kiezen waar je je als eerste op gaat richten en daar ruimte voor maken in je agenda. Belangrijke doelstellingen vragen namelijk om volle aandacht en inzet. Als je alles door elkaar probeert te doen, loop je steeds achter de feiten aan, kost het onnodig veel tijd en energie en bereik je uiteindelijk veel minder. Doelen na elkaar aanpakken werkt dan veel effectiever.
OPDRACHT 2: Kies uit al jouw doelen nu twee doelen waar je echt enthousiast van wordt. Deze doelen krijgen de hoogste prioriteit. Werk deze doelen uit tot concrete stapjes die je daar als eerste in kunt gaan zetten en geef een logische volgorde van de stapjes aan.
Je mag dit ook best spannend vinden. Houd de stapjes daarom klein en aantrekkelijk, zodat je met gemak in actie kunt komen.
Tip 1: Je hoeft niet altijd álle stapjes al te bedenken, want te ver vooruit kijken heeft vaak geen zin. Het kan namelijk goed zijn dat je onderweg toch liever jouw richting nog wat aanpast of nieuwe informatie krijgt. Bij tijdsgevoelige zaken zoals inschrijfdata kan verder vooruit kijken wel handig zijn, maar ook daarbij geldt dat je je niet onnodig onder druk moet laten zetten om keuzes te maken die je nog niet voelt!
Nu je zicht hebt op concrete stapjes voor een doel waar je enthousiast van wordt, is het zaak om te zorgen dat je ze ook echt gaat zetten. Plan ze daarom in op een handig en haalbaar moment, waarbij je je niet hoeft te haasten, je aandacht er goed bij kunt houden en (nog) goed in je energie zit.
OPDRACHT 3: Kies voor komende week één hoofddoel en plan jouw eerste acties in je agenda. Je kunt hier de Tool – Wekelijkse evaluatie die je al kent van Module 1 bij gebruiken.
Alleen als je echt ruimte over hebt in je agenda plan je ook iets aan stapjes van je tweede doel. Dit proces herhaal je vervolgens wekelijks.
Tip 2: Zorg dat je voldoende lucht in je planning houdt zodat je niet tegen de hoeveelheid acties op gaat zien. Het voelt veel beter als je een keer meer doet dan gepland, dan wanneer je steeds je planning niet haalt! Maar maak er wel een gewoonte van om elke dag tenminste 1 stapje te zetten. Zo blijf je op dagelijkse basis vooruitgang merken.
Deze stapjes richting jouw droomleven zijn belangrijk, je wilt dus niet dat het ‘gewone leven’ er steeds tussendoor komt. Een vast moment om ‘aan’ jouw leven te werken kan daarbij helpen, dat kan rust en houvast geven. Maar het is niet de bedoeling dat die structuur benauwend gaat voelen en je wilt ook flexibel kunnen zijn wanneer dat nodig is. Probeer daarom met jouw planning uit wat voor jou een goede mix vormt van helpende structuur en voldoende flexibiliteit en kijk eerlijk wat voor jou het beste werkt.
2. Ga over tot uitvoering
De volgende stap is starten met de daadwerkelijke uitvoering: het zetten van jouw stapjes en zorgen dat je met die stapjes optimaal vooruit blijft komen.
Handelen
Het is tijd om in beweging te komen, om echt de stapjes te gaan zetten. Misschien spannend, maar ook heel tof, want je bouwt daarmee aan jouw droom en verandert deze stukje bij beetje in realiteit! Tune daarom voor elke actie even in op jouw intentie bij dat doel, kom dan in beweging vanuit het verlangen van jouw eigen essentie en zet jouw stapjes heel bewust met volle aandacht én plezier.
Merk je spanning of aarzeling om tot actie over te gaan, onderzoek dan nieuwsgierig waar dat in zit. Is de stap toch te groot, probeert jouw oude strategie het over te nemen, of is het ‘gezonde’ spanning die hoort bij het proces van nieuwe stappen zetten? Wees niet hard voor jezelf, maar kijk hoe je jezelf het beste kunt ondersteunen. Je mag jezelf soms best even een behulpzaam zetje geven om in beweging te komen, maar voorkom dat je gaat duwen en trekken!
Finetunen
Je zult merken dat sommige acties soepel verlopen, andere wat minder. En dat je aan de ene stap meer plezier beleeft dan aan het andere. Als iets niet gelijk goed lukt of bevalt, dan is dat helemaal niet erg, het geeft je juist heel waardevolle informatie die je zonder jouw actie nooit had verkregen. Alleen in beweging doe je deze nuttige inzichten op!
Gebruik deze inzichten vervolgens om jouw acties soepeler te laten verlopen. De bedoeling is namelijk dat je niet alleen jouw doelen nastreeft, maar onderweg ook kunt genieten op jouw pad.
Reflecteer dus regelmatig tussendoor, merk wat jouw acties met je doen en leer daarvan hoe je jouw pad optimaal verder kunt begaan. Door jouw stappen even van een afstandje te bekijken zie je veel beter waar je meer van mag doen en wat niet goed werkt voor jou.
OPDRACHT 4: Benoem de inzichten van jouw eerste stapjes op dit nieuwe pad. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:
- Wat werkte goed, waar wil ik meer van?
- Wat wil ik minder doen?
- Wat kan er beter op een andere manier? Zijn er misschien andere manieren die ik tot nu toe nog niet zag?
Tip 3: Blijf tijdens je wekelijkse evaluatiemoment steeds met bovenstaande vragen checken hoe de voortgang van jouw stapjes is. Achterhaal waar je tegenaan liep of wat juist fijn werkte en waarom dat zo is. Je ontdekt daarmee niet alleen hoe je jouw stapjes handig laat verlopen, maar ook in welke richting je jouw pad eventueel mag bijsturen.
Doorgaan
Natuurlijk zal het soms ook even tegenzitten. Dat betekent niet dat je terug bij af bent! Het is slechts een tijdelijk dipje in jouw stijgende lijn. Als je even uitzoomt zul je zien dat je echt verder bent dan waar je ooit startte.
Dat neemt niet weg dat een dip heel vervelend kan voelen. Kijk dan allereerst hoe je jezelf op zo’n moment het beste kunt ondersteunen. Gebruik jouw Geluksmomentjes om weer op te laden, wees lief voor jezelf en zorg bewust dat je weer goed genoeg in je vel komt te zitten. Jouw energie is nu prioriteit.
Heb je weer genoeg energie en helderheid, nodig jezelf dan uit om vanuit jouw verlangen en vertrouwen opnieuw in beweging te komen en begin met iets makkelijks en leuks. Met voldoende energie en zin kun je eventuele drempels en hobbels veel beter aan!
3. Profiteer van een bewuste afronding
Als laatste volgen de fases waarmee je optimaal profiteert van de stappen die je zette en het hele proces afrondt. Hiermee schakel je terug uit de actieve fases en maak je ruimte voor een volgende cyclus.
Vruchten plukken
Het doel van de stappen die je zette, was om dichter bij jouw droom te komen. Sta er dus (wekelijks) bewust bij stil welke vruchten je kunt plukken van de stappen die je zette. Welke successen heb je bereikt door actie te ondernemen? Klopt die opbrengst ook met jouw gestelde intenties? Met welke bij-opbrengst kun je je voordeel doen? Zowel fijne resultaten als ‘fouten’ geven inzicht, zorg dus dat je beide waardeert.
OPDRACHT 5: Noteer jouw opbrengst aan ‘vruchten’ tot nu toe. Dat kunnen er wel eens meer zijn dan je eerst denkt, dus daag jezelf uit om verder te kijken dan de oppervlakte! Schrijf jouw vruchten elk op een aparte post-it of print ze, liefst met een afbeelding of tekeningetje erbij.
Hang ze vervolgens in het zicht, zodat je een ‘boom’, ‘wolk’ of ‘pad’ met jouw vruchten creëert. Jouw resultaat wordt zo zichtbaar en kan daardoor extra tot je doordringen, ook op onbewust niveau. Zit het je in de toekomst eens tegen, dan vormen deze visuele vruchten bovendien een mooie reminder voor de route die je al hebt afgelegd.
Waarderen
Je hebt stappen gezet en daar waarde uit gehaald, daar mag je best trots op zijn! Het voelen van succeservaringen werkt bovendien heel motiverend om ook volgende stappen te blijven zetten. Laat zowel jouw grote successen als alle kleine succesjes dus tot je door dringen en vier ze!
Ontspannen
Als laatste fase is het belangrijk om jouw actie of doel bewust af te ronden, los te laten en daarin te ontspannen. Het kan heel verleidelijk zijn om gelijk door te gaan met de volgende actie of ronde, maar daarmee ondermijn je die volgende cyclus. Jouw energie en aandacht zijn dan namelijk niet volledig beschikbaar. Alleen door de vorige stap achter je te laten, schep je ruimte voor nieuwe plannen en stappen.
Zelfzorg en speelsheid als basis!
Het is zeker niet zo dat je pas mag ontspannen als de hele cyclus afgerond is. Zelfzorg en speelsheid vormen juist steeds de basis voor alle opeenvolgende fases, want als jij niet met energie en vanuit flow kunt bewegen, gaan al deze fases moeizaam en veel minder effectief!
Blijf dus steeds in het moment voelen wat er nu nodig is voor jou en doorloop elke fase vanuit ontspannen nieuwsgierigheid. Op die manier blijf je optimaal ontdekken welke omstandigheden goed voelen en het beste in jou naar boven halen. Dan maak je van jouw pad een prachtige reis!