Module 12
Mijn eigen pad
Maak van jouw pad een prachtige reis
Je bent nieuwe stappen aan het zetten, daarmee leer je jouw eigen pad steeds beter kennen. Door dingen te proberen, te reflecteren en bij te sturen, creëer je jouw persoonlijke route. Met elke stap kan jouw plezier verder groeien, ga je meer bijdragen aan jouw mooie Purpose en wordt jouw droom meer realiteit.
Maar hoe zorg je er nou voor dat je jouw pad optimaal kunt blijven vervolgen? Dat je jouw tijd en energie aan de juiste dingen blijft besteden? En dat je je niet laat afleiden door dingen die helemaal niet bijdragen?
Dat doe je door zelf aan het stuur te blijven staan van jouw keuzes. Kies elke dag actief hoe je wilt dat jouw leven eruit ziet en zorg voor zowel actie als rust. Als je vanuit ontspannen nieuwsgierigheid blijft ontdekken welke omstandigheden goed voelen en het beste in jou naar boven halen, maak je van jouw pad een prachtige reis!
In deze module ga je aan de hand van 3 onderdelen zorgen dat je optimaal jouw eigen pad kunt blijven vervolgen:
- Zorgen voor tijd en energie.
- Dicht bij jezelf blijven.
- Jezelf helpen groeien.
1. Zorg voor tijd en energie
Als je overal ‘Ja’ tegen zegt heb je nooit genoeg tijd en energie voor dat wat er voor jou écht toe doet. Kies dus heel bewust waar je jouw tijd en energie aan besteedt. Richt je zo veel mogelijk op wat essentieel is voor jou en wat oprecht bijdraagt aan jouw droom.
Niet alles wat belangrijk lijkt is dat ook echt. Hoe meer je ‘Nee’ kunt zeggen tegen zelfs middelmatige zaken, hoe meer ruimte je maakt voor dat waar je ‘Ja graag!’ voor voelt.
OPDRACHT 1: Houd een week lang bij waar je jouw tijd en energie aan besteedt. Je kunt hiervoor de Tool – Activiteitenanalyse gebruiken.
Noteer vervolgens wat jouw tijd- en energievreters zijn en bedenk hoe je hier echt minder van kunt gaan doen en vaker ‘Nee’ kunt gaan zeggen. Welke gewoonten zorgen voor ruis? Wie zijn jouw externe saboteurs? Als je heel eerlijk bent tegen jezelf, waar zou je dan ‘Nee’ tegen moeten zeggen?
Je kunt jouw aantekeningen bij de opdrachten van deze module noteren in Module 12 – Aantekeningen.
‘Nee’ zeggen is in de praktijk niet altijd even makkelijk, vaak doordat het conflicteert met een onderliggend verlangen dat eigenlijk heel ergens anders over gaat. Wanneer je je dat realiseert en steeds van binnenuit voelt dat elke ‘Nee’ tegen ‘ballast’ en afleiding een ‘Ja’ is tegen wat wel bijdraagt voor jou, dan wordt het al wat makkelijker.
Tip 1: We zetten onszelf vaak vast door te denken dat iets ‘moet’. Maar daarmee leg je jouw eigen verantwoordelijkheid buiten jezelf en ontneem je jezelf onnodig veel energie en invloed. Uiteindelijk is vrijwel alles een keuze! Dus betrap je jezelf weer eens op een ‘moeten’, bekijk de situatie dan even met wat afstand. Kijk eerlijk naar alle andere opties en consequenties en maak vervolgens een bewuste keuze. Formuleer die keuze met ‘ik wil…’, ‘ik kies…’ of ‘ik mag…’ en merk het effect daarvan op jouw beleving van de situatie en op jouw energie.
Tip 2: Het is ook belangrijk je te realiseren dat je niet alles zelf hoeft te doen. Kost iets jou veel moeite terwijl het wel belangrijk of bijdragend is voor jouw droom, check dan of jij het echt zelf moet doen. Alles wat jou meer energie kost dan het je oplevert is uitbesteed-potentieel! Daag jezelf uit door te onderzoeken hoe jij je handen vaker vrij kunt maken voor wat jou wél echt ligt.
“The oldest, shortest words – ‘yes’ and ‘no’ – are those which require the most thought.” Pythagoras
Vaker ‘Nee’ zeggen tegen zaken die niet bijdragen aan hoe jij wilt leven, levert je al meer tijd en energie op. Daarnaast is het ook belangrijk hoe je jouw dagen concreet inricht met de zaken die er wel toe doen, zodat je op de beste en fijnste manier vooruit kunt blijven komen.
De bedoeling is namelijk om dagelijks stappen te nemen richting jouw droomleven, maar óók om dat leven nu al zoveel mogelijk te leiden. Je bent daar al mee begonnen door geluksmomentjes in elke dag in te bouwen en je te richten op acties met flow. Door alle bijdragende zaken op te pakken op een moment en manier die optimaal bij jou past, zorg je dat je onderweg volop kunt genieten van jouw pad.
OPDRACHT 2: Omschrijf jouw ideale werkdag. Probeer het helemaal voor je te zien, droom het eerst even, visualiseer zoveel mogelijk elementen. Wat doe je, op welk moment, in welke omgeving, met welke mensen? Je kunt daarna de beschrijving van jouw droomleven en de checklist uit Module 9 hier ook bij betrekken om het verder in te vullen.
Kijk vervolgens hoe je in jouw dagelijkse keuzes en planning al zoveel mogelijk rekening kunt houden met deze elementen. Droom je van een opgeruimde werkplek, ochtenden met tijd voor jezelf, meerdere inspirerende contacten op een dag, beweging rond de lunch, omgeven worden door creativiteit, de dag afsluiten met frisse buitenlucht? Maak daar dan bewust ruimte voor in jouw leven en geniet met aandacht van elk moment dat je dit ook beleeft!
In balans
Voor een optimale energiebalans is het belangrijk dat je zowel ruimte geeft aan yang (daadkracht, actie, doelen behalen, naar buiten) als aan yin (ontspannen, ontvangen, verbinden, naar binnen keren). Waarschijnlijk heb je een voorkeur voor een van beide kanten, met het risico dat je doorslaat in actie en doorzetten, of juist neigt naar passief uitstelgedrag.
Maar beide kanten leveren hun eigen waardevolle bijdrage. Zorg dus dat je voor beide kanten voldoende ruimte maakt in je agenda. Laat ze elkaar handig afwisselen en versterken, of combineer ze zelfs tot ontspannen actie. Als je in de praktijk vervolgens soepel mee kunt bewegen met je energiebehoefte van dat moment gaat alles veel moeitelozer!
Tip 3: Denk ook aan voldoende afwisseling tussen tijd met focus en tijd om te ontfocussen. Continue focus en prikkeling put uit, ook bij leuke activiteiten. Zenuwen hebben genoeg hersteltijd nodig om scherp te blijven, dus trap niet in de valkuil van steeds maar nuttig bezig willen zijn! Zit bijvoorbeeld eens rustig stil tot die kop thee leeg is en doe intussen even niets, ga wandelen zónder podcast te luisteren of met anderen te praten en leg die telefoon ‘s avonds op tijd weg. De heldere focus die deze rust oplevert is goud waard!
2. Blijf dicht bij jezelf
Jouw stappen gaan het beste als je steeds de verbinding met jouw essentie blijft koesteren. Hoe dichter jij gedurende de dag in contact met jezelf blijft, hoe meer plezier en resultaat je genereert met wat je doet en hoe eerder je zult opmerken wat wel en niet bij jou past.
Er zijn een paar praktische hulpmiddelen die helpen om in contact met jezelf te blijven. Start om te beginnen elke dag met tijd en aandacht voor jouw binnenwereld, nog voordat die worden opgeëist door de wereld om je heen. Dus laat jouw mail, social media en het nieuws vooral nog even uit.
Met een persoonlijk ochtendritueel kun je zelf zorgen voor een fijne, verbonden start van de dag. Dat werkt de hele dag door! Je kunt je bijvoorbeeld in rust verbinden met jouw Purpose, voelen wat je nodig hebt en bepalen wat die dag jouw primaire focus krijgt. Je kunt iets doen waar je je energiek van gaat voelen of juist vrolijk of vol vertrouwen. Wat je ook doet, dat je elke ochtend hiermee kiest voor jezelf helpt al enorm.
OPDRACHT 3: Ontwerp jouw eigen optimale ochtendritueel. Bedenk hoe laat je op wilt staan, hoeveel tijd je wilt besteden aan jouw ritueel en welke acties en invulling bijdragen aan een positieve, helpende start. Denk aan onderdelen zoals:
- bewegen
- muziek luisteren/maken
- mediteren
- lezen
- schrijven
- tekenen
- affirmeren
- gronden
- energie aanzetten
- grenzen afbakenen
- intenties zetten voor de dag
- visualiseren (al dan niet met moodboards uit dit traject).
Welke onderdelen en tijdsduur goed werken voor jou is vaak een kwestie van uitproberen. Zorg er vooral voor dat je jouw ritueel echt fijn en helpend maakt en niet verandert in een verplichte to-do-lijst. Merk je dat iets niet (meer) voor je werkt, pas het dan gerust aan.
Zorg er vervolgens gedurende de dag voor dat je al jouw acties bewust beleeft. Dat doe je door bij de start van elke nieuwe actie eerst even contact te maken met waarom je deze actie gaat uitvoeren (wat het je oplevert) en hóe je dit wilt gaan doen. Welke houding is helpend, kies je bijvoorbeeld voor speels creëren, ontspannen ontdekken, oplettende focus? Pas dan start je met de actie.
Bij langere acties kan het ook geen kwaad om tussendoor even te polsen of je het nog steeds zo doet als dat je je had voorgenomen. Zo zorg je ervoor dat al jouw acties jou blijven voeden.
“Nature does not hurry, yet everything is accomplished.” Lao Tzu
Jouw lijf als kompas
Je hebt op jouw pad altijd een heel handig hulpmiddel bij de hand om te polsen hoe het met je gaat, wat je nodig hebt en of iets bij jou past of niet: jouw eigen lichaam. Dat lijf vormt jouw kompas doordat het enorm veel onbewuste input opvangt en vertaalt naar fysieke sensaties.
Het vertelt jou veel meer dan waar je je normaal van bewust bent. Denk maar aan de vermoeidheid die je pas door hebt als je even gaat zitten, hoeveel moeite het kan kosten om een bepaalde teleurstelling weg te slikken of de onverwachte opluchting als een afspraak toch niet doorgaat.
Zo geeft jouw lichaam een mooi inkijkje in jouw behoeften. Als iets goed bij jou past geeft dat vaak een verruimend of stromend gevoel, terwijl iets wat niet bij jou past eerder een gevoel geeft van verkramping of terugtrekken.
OPDRACHT 4: Verken eens hoe jouw lichaam aangeeft wat wel bij jou past en wat niet. Wat voel je aan (ont)spanning, beweging of verstarring, tinteling, warmte of kou? En op welke plekken voel je dat?
Hoe eerder je de subtiele signalen van verlangen, enthousiasme of weerstand opmerkt, hoe beter je jouw pad kunt optimaliseren.
Check daarom meerdere keren per dag hoe jouw lichaam voelt en neem jouw sensaties serieus: jouw lijf is er niet op uit om jou dwars te zitten! Onderzoek wat je voelt met een open houding, zodat je de bron van dat gevoel ontdekt en daar goed rekening mee kunt houden.
Tip 4: Je kunt zelfs met een bepaalde sensatie in gesprek gaan (zoals met jouw gespannen schouders of met de enthousiaste kriebel in je buik), net zoals je dat bij jouw interne persoonlijkheden hebt gedaan. Dat kan prachtige inzichten opleveren!
3. Help jezelf groeien
Je hebt intussen een mooi begin gemaakt met jouw nieuwe pad en weet nu hoe je dat pad met de juiste focus en flow kunt vervolgen. Je zult onderweg mooie inzichten en successen opdoen, maar je zult ook steeds opnieuw uitgedaagd worden om verder te groeien. Zorg dus dat je jezelf in deze groei ondersteunt en blijf daar de natuur en beeld bij gebruiken, zodat je jouw onderbewuste betrekt als prachtig hulpmiddel.
Kijk onderweg ook niet alleen maar vooruit, maar ook eens achterom naar de stappen die je al hebt gezet. Zien waar jouw proces je nu al heeft gebracht en wat jou daarbij heeft geholpen, plaatst de huidige uitdagingen in een ander (hoopvol) perspectief.
Bedenk ook dat je het vervolg van jouw pad niet helemaal alleen hoeft af te leggen. Schakel de hulp van anderen in waar je kunt, want samen kom je echt verder en het is vaak een stuk gezelliger. De hulp van dit traject kun je natuurlijk ook blijven inzetten, door de opdrachten en tools er weer bij pakken voor een helder inzicht in waar je op dat moment staat.
Nog een paar laatste punten, met vragen die je jezelf regelmatig zou moeten stellen:
1. Neem beslissingen vanuit jouw ‘optimale ik’. Jij ziet nu ook andere kansen en denkt anders dan 10 jaar terug. Door alvast te denken als de persoon die je wilt worden, groei je veel effectiever.
Wat zou ik doen als het 100% zeker een succes zou worden? Welke keuzes maken dat mogelijk?
2. Ontwikkel helpende gewoonten (1 per keer!). Koppel jouw nieuwe gewoonte liefst aan iets dat je toch al doet en bouw het in kleine stapjes uit gedurende minimaal 6 weken.
Welke nieuwe gewoonte heeft voor mij op dit moment de meeste impact? Hoe ga ik die implementeren?
3. Het helpt enorm als je genoeg mensen in jouw omgeving hebt die jou aanmoedigen, snappen en inspireren in waar je mee bezig bent. Ga daar zo nodig actief naar op zoek!
Welke mensen in mijn omgeving helpen mij echt om verder te groeien? Hoe kan ik daar beter gebruik van maken of meer van zulke personen vinden?
4. Blijf dagelijks jouw dromen en jouw commitment naar jezelf voeden, ook (juist!) wanneer dat voor uitdagingen zorgt. Het is jóuw leven en je leeft het Nu!
Welk commitment wil ik maken voor mijn vervolgreis (na dit traject)? Waar kies ik nu heel bewust voor?