Module 7

Optimale ik

Word wie jij diep van binnen al bent

In de vorige modules heb je helder gekregen hoe jouw innerlijke wereld in elkaar zit, met jouw unieke essentie en met de personages in jou die voor ondersteuning kunnen zorgen.

Al deze onderdelen vormen met elkaar de belangrijkste basis voor jouw levensinvulling. Daarmee kun je je nu gaan richten op hoe jij je vanuit jouw eigen kern wilt gaan manifesteren in de wereld. Dat begint bij wie jij graag wilt zijn en wie jij bent, als die beste versie van jezelf.

In deze module ga je daarom aan de hand van 3 onderdelen in kaart brengen wie jij eigenlijk bent als je de beste versie van jezelf wordt:

  1. Kiezen wat voor persoon jij wilt zijn.
  2. Bepalen welke rol bij jou past.
  3. Zorgen voor innerlijke ondersteuning.

1. Kies hoe jij wilt zijn

De belangrijkste gedachten die je hebt, zijn de gedachten die je hebt over jezelf. Over de persoon die jij bent of die je zou moeten zijn. Die gedachten bepalen namelijk wat je doet in verschillende situaties en daarmee bepalen ze ook de kwaliteit van jouw leven. Het waren ook jouw (onterechte) gedachten over jezelf die jou vasthielden in jouw belemmerende patronen.

Gelukkig heb je veel invloed op jouw gedachten en dus ook op de persoon waar jij naartoe ontwikkelt. Kies daarom bewust voor wie jij wilt zijn en hoe jij in het leven wilt staan, helemaal vanuit jouw eigen essentie. Ga op onderzoek naar wie die beste versie van jou is!

Nou hebben de mensen om jou heen je niet alleen geleerd hoe je uit zelfbescherming aan bepaalde strategieën moet voldoen. Ze hebben je ook op een dieper niveau geraakt en geïnspireerd voor hoe jij graag zou willen zijn. Niet vanuit angst, maar vanuit liefde, verlangen en mogelijkheden, als een soort droom van hoe mooi het zou kunnen zijn.

Misschien was iemand dapper, liefdevol, briljant, altijd vrolijk, wijs, creatief of eigenzinnig. Of was iemand precies hoe jij niet wilde worden, waardoor je duidelijk voelde wat jij dan wél zou willen. In alle gevallen is het interessant wat jou daar precies in raakte.

OPDRACHT 1: Beschrijf jouw rolmodellen op verschillende momenten in jouw leven. Je kunt dit handig nalopen met de tijdlijn die je in Module 3 maakte. Wat maakte die personen een rolmodel voor jou? Wat leerde je vooral van ze?

Rolmodel klinkt misschien wat groots, maar het inspirerende effect mag ook subtiel zijn. Ik had bijvoorbeeld een docente Duits met een heel eigen vrouwelijke kledingstijl. Wat mij daaraan raakte was hoe zij moeiteloos zichtbaar anders durfde te zijn.

Je kunt jouw aantekeningen bij de opdrachten van deze module noteren in Module 7 – Aantekeningen

De personen die jou inspireerden, zeggen uiteindelijk vooral iets over jou. En het mooie daarbij is, wie jij wilt zijn, zit eigenlijk ook al in jou. De vraag is vooral hoe al die mooie kanten van jou tot bloei kunnen komen en jou daarmee tot de beste versie van jezelf maken, jouw ‘optimale ik’.

OPDRACHT 2: Formuleer jouw ‘optimale ik’. Wat voor persoon zou jij het liefste zijn? Hoe ben jij op je best, zodat jouw hele essentie tot z’n recht komt? Hoe wil jij tegen jezelf aankijken? Hoe wil je dat anderen jou zien? En hoe ga jij dan om met jouw verstoten deel, hoe wil je die in jouw leven betrekken?

Denk nog niet in haalbaarheid of ‘hoe dan’, dat komt later nog. Probeer nu puur af te stemmen op hoe jij het liefste zou willen zijn. Bedenk ook dat niet alles aan jou anders hoeft te worden dan het nu is!

“De beste manier om de toekomst te voorspellen is haar zelf te creëren. – Stephen R. Covey”

2. Bepaal jouw mythische rol

Je krijgt een nog rijker beeld van deze ‘optimale ik’ door te kijken naar mythische rollen. Denk daarbij aan de archetypische rollen zoals die in verhalen, mythen en vaak ook in dromen voorkomen: de wijze, de strijder, de nar enzovoort.

Van nature ligt een bepaalde rol jou, of waarschijnlijk zelfs een combinatie van rollen. Begrijpen hoe die rol er voor jou uit ziet, vormt een verbinding tussen wie jij wilt zijn en wat je in de wereld te brengen hebt. Door jouw eigen rol in kaart te brengen, wordt het vanzelf duidelijker waar jij je in de wereld op wilt richten, op een manier die goed voelt voor jou.

OPDRACHT 3: Beschrijf met welke figuren buiten jouw normale leven jij je het meest identificeerde. In welke rol herkende jij een deel van jezelf, wie was er een beetje zoals jij of zoals je ooit wilde zijn? Denk daarbij aan:

  • Personages in jouw favoriete films of series.
  • Bekende personen zoals sterren, sporters, leiders.
  • Personages uit boeken, strips, korte verhalen, fabels.

Bepaal voor elk van deze figuren welke mythische rol ze voor jou vertegenwoordigen. Beschrijf ook waarom je herkenning voelt met die rollen.

Kun je wel wat extra voorbeelden gebruiken van archetypische rollen? Kijk dan eens bij deze Archetypen van Jung.

OPDRACHT 4: Formuleer hieruit een (gecombineerde) mythische rol die helemaal bij de beste versie van jou past. Je mag er dus een geheel eigen rolbeschrijving van maken, als de combinatie maar klopt voor jou.

Leg jouw mythische rol vervolgens naast jouw ‘optimale ik’. Zijn daar nu nog onderdelen aan toe te voegen of aan te passen? Doe dat dan.

3. Zorg voor innerlijke ondersteuning

Het klinkt misschien nog ver weg of misschien onhaalbaar om deze persoon te worden. Maar in de basis is alles hiervoor al in jou aanwezig. Dat het nu nog geen realiteit is, maakt het nog niet onrealistisch. Geef jezelf de tijd om hier heen te groeien.

Je ondersteunt jezelf in deze groei door al zoveel mogelijk te denken als jouw ‘optimale ik’. Die versie van jou heeft bijvoorbeeld ook overtuigingen die jou hebben geholpen om die persoon te worden.

OPDRACHT 5: Noteer de overtuigingen die jij hebt als jouw ‘optimale ik’. Wat geloof jij dan? Waar ben jij van overtuigd?

Tip 1: Verbind je regelmatig met die ‘optimale ik’. Voel die persoon in jou en neem beslissingen alsof je die persoon al bent. Dan zul je merken dat je op een andere manier gaat denken en steeds meer naar die persoon toe groeit.

Tip 2: Je kunt die ‘optimale ik’ ook als personage interviewen, voor handige adviezen.

Hoe helderder jouw beeld is van wie jij wilt zijn, hoe makkelijker jij je in die persoon kunt verplaatsen. Jouw onderbewuste helpt jou daar dan een handje bij. Elke keer dat je dat doet voelt het al een stukje vertrouwder en groei je een stukje dichter naar jouw ‘optimale ik’ toe. 

OPDRACHT 6: Verzamel beelden en eventueel woorden die jou gaan helpen jouw ‘optimale ik’ te worden. Denk bijvoorbeeld aan inspirerende voorbeelden en jouw eigen kernwaarden. Maak daar vervolgens een compositie mee met jouzelf in het midden.

Onderschat jezelf niet, dit is wie jij echt kunt worden. Je hoeft alleen te vertrouwen dat er een manier gaat zijn en vervolgens steeds kleine stapjes te zetten. In de volgende modules ga je jouw route steeds verder verduidelijken.

Bij al jouw stappen kun je jezelf ondersteunen vanuit jouw eigen essentie. Jouw innerlijke personages kunnen heel waardevolle tips en inzichten geven over handige stappen. Jouw kwaliteiten en talenten kunnen die stappen vervolgens succesvol laten verlopen. En jouw geluksmomentjes bevatten meerdere voedende bronnen die jou steeds weer opladen en inspireren.

OPDRACHT 7: Beschrijf hoe je onderdelen van jouw essentie bewust kunt inzetten om jouw ‘optimale ik’ te worden en jouw mythische rol te gaan leven.

Door jouw eigen essentie steeds als basis te gebruiken, blijf je dicht bij jezelf en voorkom je dat je aan jezelf gaat duwen en trekken om een nieuw plan voor elkaar te krijgen.