Module 8

Mijn Purpose

Jouw grootste drijfveer

Je weet nu wie die optimale versie van jouzelf is, maar nog niet wat die precies te brengen heeft in de wereld. Wat is de impact waar jij naar verlangt en hoe zou dat concreter vorm moeten krijgen? Daar ga je in deze module en de volgende module mee aan de slag.

Allereerst ga je jouw ‘Purpose’ verkennen, jouw ‘Big Why’. Dat kun je zien als de praktische vertaling van jouw kernwaarden uit Module 5. Want als je gaat doen wat past bij jouw kerntalenten en jouw flow, en helemaal jouw ‘optimale ik’ gaat worden, welk verschil zou je daar dan mee willen maken in de wereld? Ook al weet je nog niet hoe? Waar geloof jij met hart en ziel in, wat brengt jou vol overtuiging in beweging? 

Dat gaat dus nog een stapje verder dan alleen het (her)kennen van jouw kernwaarden. Die geven vooral een algemenere richting aan, maar wanneer je specifieker weet waar jouw vuur van oplaait, helpt dat jou niet alleen aan een concretere richting, maar voedt het ook jouw motivatie en enthousiasme veel effectiever.

In deze module ga je daarom aan de hand van 3 onderdelen jouw eigen Purpose tot leven laten komen:

 1. Ontdekken van jouw Purpose.
 2. Voeden van jouw vuur.
 3. Bepalen van jouw verhaal.

1. Ontdek jouw Purpose, jouw Big Why

Als eerste ga je aan de slag met jouw Purpose, het grootse doel achter jouw acties, het voedende, vurige waarom, dat wat jou ten diepste drijft. Dat is minstens zo belangrijk als wát je precies doet. Als je iets doet wat je leuk vindt om te doen, maar het matcht niet genoeg met jouw Purpose, dan kan het uiteindelijk oppervlakkig gaan voelen of je zelfs tegen gaan staan. En andersom kunnen minder leuke acties toch goed voelen als ze genoeg aan jouw Purpose bijdragen.

De architect die de wereld eerlijker wil maken, ontwerpt bijvoorbeeld liever een school voor kansarmen dan een nieuw bankgebouw. En de grafisch vormgever met passie voor dierenwelzijn ontwerpt beter voor een dierenopvang dan voor een kapper of een nertsenfokker.

Een Purpose mag heel groots zijn, graag zelfs, want dat laat je in andere mogelijkheden denken. Dat betekent alleen niet dat al jouw stappen in die richting ook heel groots en meeslepend moeten zijn. Waar het om gaat is dat elk klein stapje in de juiste richting al zoveel meer voldoening geeft dan welke grote stap dan ook in een richting die jou niet raakt.

Het is daarom enorm helpend als je jouw eigen Purpose goed kunt voelen. Zelfs een globaal beeld helpt je al een eind op weg.

OPDRACHT 1: Laat iemand jou de volgende vragen stellen (dat werkt het beste) of bevraag anders jezelf, om gevoel te krijgen bij jouw Purpose:

 • Waar zou je het allerliefste aan bijdragen in de wereld?
 • Welke situatie mag van jou echt niet zo zijn en laat het vuur in jou AAN gaan?
 • Wat kun je niet laten om te doen?
 • Waarvan ga je echt stralen als je erover vertelt? En waarom is dat?
 • Waar heb je een ander al mee geholpen voordat je het zelf door hebt? En wat voor persoon is die ander dan meestal?
 • Waarom doe jij de dingen waar jij je voor inzet? Waarom is dat dan belangrijk? Waarom …? Herhaal de waarom-vraag net zo lang totdat jij zegt ‘ja maar dat is gewoon zo’.

Voer dit vraaggesprek liefst wandelend: door de beweging komen jouw antwoorden makkelijker en natuurlijker op gang. Neem het gesprek op, zodat je niet steeds tussendoor aantekeningen hoeft te maken en in de flow van het gesprek kunt blijven.

Je kunt jouw aantekeningen bij de opdrachten van deze module noteren in Module 8 – Aantekeningen. Heb je de antwoorden opgenomen, dan kun je er ook voor kiezen om ze pas uit te werken in de volgende opdracht.

“The meaning of life is to find your gift. The purpose of life is to give it away” – Pablo Picasso

Met deze vragen heb je al een mooie start gemaakt om dichter bij jouw Purpose te komen. Jouw Purpose geeft aan welk effect jij vanuit jouw essentie graag zou willen hebben. Als het goed is zul je daarom zien dat jouw kernwaarden en een aantal van jouw passies terugkomen in de impact die jij in de wereld wilt hebben.

Het kan zijn dat al jouw antwoorden nu nog een grote brij vormen, maar misschien voelde je tijdens het beantwoorden zelf ook al wel wat meer helderheid en richting ontstaan. Mogelijk merkte je dat bepaalde delen jou het meeste raakten en herken je dat ook terug in andere stukjes. Er zit namelijk een rode draad in jouw antwoorden. Soms is die heel duidelijk, soms moet je er iets meer naar zoeken.

OPDRACHT 2: Beschrijf jouw Purpose nu aan de hand van onderstaande onderdelen:

 • WAT: Wat is de kern van wat jij het liefste doet?
 • VOOR: Voor wie of wat in de wereld wil jij het allerliefste een verschil maken?
 • ZODAT: Wat is dat supermooie resultaat dat je nastreeft in de wereld?

Hoe verder je komt op jouw pad, hoe specifieker jij jouw Purpose kunt omschrijven. Maak je nu dus niet druk als je het nog niet heel concreet kunt maken. Richting hebben in grote lijnen is al een heel mooi begin om mee op pad te kunnen gaan!

2. Voed het vuur

Dat verschil dat jij zou willen maken, raakt jou niet voor niets. Jij hebt jouw eigen motieven en waarden die dit ondersteunen. En net als dat je jezelf in de weg kunt zitten met niet-helpende overtuigingen, kun je jezelf ondersteunen en motiveren met wel-helpende overtuigingen.

Als je weet wat jouw helpende overtuigingen precies zijn, kun je ze bewust inzetten om jouw vuur te voeden. En niet alleen jouw eigen vuur, maar ook dat van anderen die bij kunnen dragen aan jouw Purpose! Met hoe meer vuur jij kunt vertellen wat jij wilt bereiken, hoe meer mensen daardoor geraakt worden.

OPDRACHT 3: Geef een toelichting waarom jij zo in jouw Purpose gelooft, vanuit jouw eigen helpende overtuigingen. Waarom is dit zo belangrijk? Pak eventueel het overzicht met jouw kernwaarden er weer even bij om op extra ideeën te komen.

Hoe meer jij jouw Purpose deelt met de wereld om je heen, hoe meer mogelijkheden je daar ook voor aan gaat trekken in jouw leven. Anderen komen bijvoorbeeld met handige tips, hebben nuttige contacten of herkennen zich in jouw streven en willen er actief aan bijdragen.

Het belangrijkste is dat je jouw Purpose goed kunt voelen, liefst dagelijks. Het kan je daarbij helpen om jouw Purpose te omschrijven en uit te drukken in beeld. Realiseer je wel dat het tijd vraagt om het goed onder woorden te brengen. Dat is niet erg, geef het tijd om te groeien en blijf er gewoon aan schaven. De stukjes die je nu wel al weet en voelt zullen je ook al helpen om betere keuzes te gaan maken.

OPDRACHT 4: Probeer of het je lukt om jouw Purpose in één zin of één beeld te vangen. Ga bijvoorbeeld de natuur in met de vraag ‘hoe voelt mijn Purpose/mijn Why’ en laat je inspireren door wat je tegenkomt. Je kunt ook kiezen voor een andere vorm, zoals met een dans, gedicht of combinatie van vormen. Alles is goed, als het jouw Purpose maar uitdrukt.

Zorg dat je je vanaf nu regelmatig (elke ochtend) verbindt met jouw Purpose en jouw helpende overtuigingen. Je helpt jezelf daarmee aan veel richting en motivatie voor jouw acties. Als je jouw Purpose sterk genoeg voelt, wordt het namelijk veel makkelijker om de benodigde stappen te nemen, ook als je die stappen spannend vindt. Jouw doel is dan namelijk groter dan jouw twijfels en helpt je daarmee om meer in jouw ‘optimale ik’ te stappen!

Tip: Waak er wel voor dat je jezelf niet ondergeschikt maakt aan jouw Purpose! Vaak wordt er gedaan alsof jouw Purpose of Why allesbepalend zijn. Zelf zie ik daarbij het risico dat je jezelf gaat forceren voor jouw doel. Op de langere duur doe je jezelf én jouw mooie Purpose daarmee tekort, die is er namelijk ook bij gebaat dat jij met plezier kunt blijven bijdragen. Start jouw acties dus steeds vanuit jouw eigen flow en voer ze uit op een moment en manier die goed voelen voor jou. Jouw Purpose toont de richting, maar jij bent de drijvende kracht achter jouw plannen, zorg dus als eerste goed voor jezelf!

3. Bepaal jouw verhaal

Kies jij ervoor om jouw Purpose te gaan leven? Je bepaalt tenslotte zelf welke richting jouw leven vanaf nu uit gaat. Je hoeft geen genoegen meer te nemen met minder, besluit liever om in jezelf te geloven en boven jouw huidige zelf uit te groeien. Om de rest van jouw leven met plezier jouw unieke kwaliteiten en talenten in te zetten, zodat kan gaan ontstaan waar jij zo in gelooft!

Het is niet zo dat je dan helemaal vanaf nul moet starten. Jij hebt in jouw leven al heel veel kennis, vaardigheden en ervaringen opgedaan die jou hier juist zo geschikt voor maken. Die ervoor zorgen dat jij de noodzaak ziet en echt begrijpt waar het om gaat, wat bepalend is om dat prachtige verschil te kunnen maken. Jouw verhaal is van grote toegevoegde waarde!

OPDRACHT 5: Beschrijf de bepalende onderdelen van jouw verhaal en hoe die relateren aan jouw Purpose. Op welke manier kunnen jouw ervaringen, kennis en vaardigheden een bijdrage leveren aan het vervullen van die Purpose? Maak het zo persoonlijk mogelijk: wat was voor jou zo frustrerend, wat was jouw eigen eye-opener, wat wakkerde jouw vuur aan? Wat aan jouw verhaal maakt jou nou juist zo’n geschikte persoon hiervoor?

Het benoemen van de meerwaarde van jouw verhaal zorgt er niet alleen voor dat je zelf ziet dat alles in jouw leven zo zijn nut heeft gehad, maar het helpt je ook enorm om jouw geschiktheid over te kunnen brengen bij een sollicitatie of om als ondernemer de juiste klanten te gaan krijgen.

Hoe groot jouw Purpose nu misschien ook voelt, als je van hieruit steeds passende stappen gaat zetten, is vrijwel alles mogelijk! Alles zit in de basis al in je, je hoeft hier alleen verder naartoe te groeien. Daar heb je de rest van jouw leven nog voor!

OPDRACHT 6: Beschrijf tenslotte hoe je als 125-jarige graag terug zou kijken op jouw leven (want als je echt met plezier jouw Purpose gaat leven, heb je natuurlijk alle reden om fit oud te worden :-)).
Wat zou je dan tegen jouw huidige zelf willen zeggen?