Module 9
Waar ik van droom
Als Passie en Purpose samenkomen
Door de vorige module voel je als het goed is waar jij heel graag aan wilt bijdragen in de wereld. Het mooie is: je mag die bijdrage met veel plezier gaan leveren, op een manier die helemaal bij jou past. Dat moeizame geworstel mag je namelijk lekker achter je laten!
Daar waar jouw Passie en jouw Purpose samen komen, dat is waar jij op je allerbest bent. Je doet dan met plezier wat jou van nature goed ligt en draagt daarmee bij aan iets wat jou echt aan het hart gaat. Klinkt goed toch?
Je gaat dat overlappende gebied in deze module verder onderzoeken. Dat begint met dromen. Groots dromen, zodat je jouw onderbewuste ook uitdaagt om in mogelijkheden te gaan denken. Kijk breder, er kan meer dan je denkt! Maar maak het ook weer niet zo groot dat je het belachelijk maakt en daarmee een reden creëert om niet in beweging te komen.
Je ontdekt al dromend waarschijnlijk nog niet alle details, misschien blijft het zelfs nog wat vaag en globaal, dat is allemaal prima. Het gaat erom dat je íets aan richting krijgt om mee op pad te gaan. Eenmaal onderweg zullen de contouren van jouw droomleven steeds helderder worden en kun je daar steeds dichter naartoe bewegen.
Er zullen in deze module waarschijnlijk ook regelmatig belemmerende gedachten in je opkomen. Parkeer die even door ze te noteren in jouw Tool – Interne criticus, zodat je vrij kunt dromen en jezelf niet belemmert met praktische bezwaren. Het is voor nu namelijk totaal niet van belang of jouw dromen wel realistisch zijn en hoe je die dan precies zou moeten bereiken. Dat komt vanzelf aan de beurt bij de volgende modules.
In deze module ga je aan de hand van 3 onderdelen het inzicht in jouw ideale leven vergroten:
- Ontdekken wie jouw ideale ‘klant’ is.
- Dromen over jouw ideale (werk)leven.
- Vinden van potentiële paden.
1. Ontdek jouw ideale klant
Je hebt in de vorige module omschreven voor wie of wat jij graag een verschil wilt maken in de wereld. Deze personen of zaken profiteren uiteindelijk van de inzet van jouw talenten en tijd. En dat is geweldig! Het zijn alleen niet automatisch ook de directe ‘klanten’ waar jij het fijnste mee werkt.
Er zijn namelijk veel verschillende manieren om bij te dragen aan jouw mooie Purpose. Iemand die kinderen graag veilig en liefdevol op wil laten groeien, kan bijvoorbeeld kiezen voor werken met kinderen met een trauma of kinderen in weeshuizen, of met ouders die in conflict zijn, met uitgevers van kinderboeken, met kinderartsen, met startende leerkrachten, met blindengeleidehonden, en zo zijn er nog veel meer opties.
Voor jouw droomleven is het dus belangrijk dat je eerlijk kijkt naar wie jouw ideale ‘klant’ is. Dat is degene die niet alleen past bij jouw Purpose, maar ook in breder opzicht bij jou aansluit, bij jouw waarden, bij jouw belijning voor Flow en bij jouw talenten.
Door terug te kijken op jouw eerdere ervaringen kun je handig achterhalen met of voor wie jij het fijnste werkt. Met wie voelde je die click waardoor jullie interactie soepel stroomde of de opdracht als vanzelf goed liep? Wie haalt het beste in jou naar boven, wie liet jou boven jouw angsten en twijfels uitstijgen? En bij welke mensen/dieren/zaken kun je het in de praktijk steeds niet laten om te helpen?
OPDRACHT 1: Maak een overzicht van ongeveer 20 van jouw eerdere klanten, contacten, collega’s, samenwerkingspartners, opdrachtgevers en leveranciers, met zowel geweldige als matige en slechte samenwerkervaringen ertussen. Wat was er bepalend voor de kwaliteit van jullie samenwerking? Wat kun je hieruit afleiden over de kenmerken van jouw ideale ‘klant’?
Je kunt jouw aantekeningen bij de opdrachten van deze module noteren in Module 9 – Aantekeningen.
Als je bewust kiest voor de ‘klant’ waar jij het allerfijnste mee werkt, zorg je ervoor dat jij maximale energie van die samenwerking krijgt en daardoor ook op je best zult zijn. Daar profiteren alle betrokkenen van!
Door te kiezen voor wat het beste bij jou past, maak je ruimte voor meer plezier en succes.
Naast de click die je voelt met die ideale klanten en dat ze het beste in jou naar boven halen, voldoen ideale klanten nog aan een aantal extra voorwaarden:
- Ze hebben een probleem of behoefte waar jij ze heel goed mee kunt helpen.
- Ze willen graag met jou werken.
- Ze zijn goed bereikbaar voor je.
- Ze implementeren wat jij ze leert of aanbiedt.
- Ze betalen je graag voor jouw waarde (eventueel indirect, via bijvoorbeeld ouders, werkgevers of eigenaren).
- Ze bevelen je (zo mogelijk) aan bij anderen.
Hoe duidelijker jij weet met wie jij het allerliefste wilt werken, hoe meer dat jou in de goede richting helpt. Met een ‘persona’ van jouw ideale klant breng je de karakteristieken van die klant zo concreet mogelijk in beeld, zodat je heel helder voor ogen krijgt op wie jij je mag gaan richten.
Werk jij het liefste met bedrijven als klant? Realiseer je dan dat bedrijven bestaan uit mensen. Met welke mensen uit die bedrijven werk jij dan het fijnste?
OPDRACHT 2: Omschrijf de persona van jouw ideale klant zo goed mogelijk. Je kunt hiervoor handig de Tool – Persona gebruiken.
Tip: Let goed op waarin jouw ideale klant op jouzelf lijkt. Inzicht hierin is erg handig voor jouw toekomstige communicatie met die klanten. Het kan ook zo zijn dat jouw ideale klant erg lijkt op de jou van een aantal jaren terug. Juist doordat jij deze persoon zo goed snapt maar intussen wel belangrijke lessen geleerd hebt, kun je deze persoon dan goed helpen. Net als dat ik jou met dit traject juist goed kan helpen omdat ik tegen dezelfde dingen aan liep als jij.
2. Droom over jouw ideale (werk)leven
Naast werken met jouw ideale klant zijn er natuurlijk ook nog andere elementen van belang om jouw volle potentieel tot bloei te laten komen. Denk hierbij aan de onderdelen uit Module 2, zoals waar je werkt, wat je inhoudelijk doet en wat dat jou oplevert aan persoonlijke ontwikkeling en financiële vrijheid.
Welke elementen zorgen ervoor dat jij zoveel mogelijk die beste versie van jezelf kunt zijn en volledig voor jouw Purpose kunt gaan? Hoe ziet dat er dan uit? In welke situatie zou dat optimaal voor jou werken?
Hoe zorg je er ook voor dat je niet over jouw grenzen heen gaat, zodat je op een gezonde en duurzame manier je werk kunt doen? Hoe komen jouw kerntalenten, waarden en thema’s voor flow in de verschillende elementen terug? En hoe zie jij in de praktijk dat je ook echt bijdraagt aan jouw Purpose?
Geef al jouw dromen en behoeften eens de volle ruimte en luister zonder oordeel naar waar je écht naar verlangt. Die dromen kunnen zowel heel groots als simpel en klein zijn, zoals overal ter wereld heen reizen of juist leven in een zelfvoorzienend hutje in het bos. Laat je vooral niet leiden door andermans grootse dromen of verwachtingen, het gaat er nu om wat klopt met jouw eigen diepere behoeften.
OPDRACHT 3: Zorg voor een fijne, rustige en inspirerende plek waar je ontspannen kunt zitten (of wandelen als dat beter werkt voor jou). Zorg dat je jouw aantekeningen en afbeeldingen van vorige modules bij de hand hebt voor als je die bij deze opdracht nog eens door wilt nemen. De elementen van jouw essentie vormen tenslotte jouw inspirerende basis voor deze opdracht.
Stel je vervolgens eens voor dat jouw (werk)leven helemaal zo zou kunnen worden als in jouw mooiste dromen. Denk vrij, laat je verlangens maar eens onbegrensd gaan. Zie het zo goed mogelijk voor je, met alle details die in je opkomen en alsof het al werkelijkheid is. Jij mag het nu allemaal bij elkaar bedenken!
Voel vooral welke elementen eraan bijdragen dat jij de persoon kunt zijn die dat prachtige verschil gaat maken en maak daar ruimte voor, zonder onnodige bescheidenheid!
Beschrijf alle elementen die in je opkomen voor jouw droomleven aan de hand van de volgende onderdelen:
- Werkomgeving
- Werkinhoud
- Ondersteuning
- Financiële situatie
- Persoonlijke groei
Maak je geen zorgen als bepaalde onderdelen van jouw beschrijving nog wat globaal blijven. Je kunt nooit alles vooruit al bedenken, dat hoeft ook helemaal niet. Vertrouw erop dat ook die globale onderdelen al genoeg richting geven om mee op pad te kunnen en dat ze vanzelf concreter zullen worden.
“Every great dream begins with a dreamer.” – Harriet Tubman
Een aantal aspecten van jouw droomleven zijn waarschijnlijk eerder symbolisch van aard dan dat je ze heel letterlijk moet nemen. Als je bijvoorbeeld droomt van leven in Australië dan kan het zijn dat je echt specifiek naar Australië verlangt, of dat Australië voor jou symbool staat voor bijvoorbeeld avontuur en ruimte. Helderheid daarin voorkomt dat je jezelf onnodig in bochten wringt en daarmee mogelijk niet eens bereikt waar je op hoopte.
Daarnaast zijn sommige elementen van jouw droomleven niet alleen leuk en fijn, maar zelfs noodzakelijk voor jou. Andere zijn wel heel prettig, maar eerder een leuke bonus dan een dealbreaker. Het is handig om hier een duidelijk overzicht van te creëren, zodat je weet waar je nieuwe kansen en keuzes aan kunt toetsen.
OPDRACHT 4: Bekijk de beschrijving van jouw droomleven nog eens. Herken je elementen die vooral symbolisch zijn? Vertaal die elementen dan naar waar ze in de basis bij jou voor staan.
Maak vervolgens een checklist door alle elementen van jouw droomleven te rangschikken op hoe belangrijk ze voor je zijn. Geef bij elk element ook een toelichting waarom dat zo belangrijk is voor je. Je kunt hiervoor de Tool – Nieuwe kansen Checklist gebruiken.
Door jouw droomleven zo levendig en beeldend mogelijk te beschrijven, help je jouw onderbewuste om hier meer voor open te staan. Je legt hiermee de basis voor nieuwe neurale paden. Daardoor zul je kansen en verbanden gaan zien die je eerder niet zag, gesprekken gaan voeren die stukje bij beetje nog meer helderheid en richting brengen en nieuwe keuzes gaan maken die eerst misschien maar klein lijken, maar achteraf een groot verschil kunnen maken. En met elk stapje creëer je zo jouw nieuwe werkelijkheid.
OPDRACHT 5: Verzamel beeld voor de belangrijkste elementen uit jouw droomleven en van de onderdelen die jou het meeste inspireren. Maak daarmee een Pinterestbord of een visionboard van jouw ideale (werk)leven en plaats dat in het zicht, zodat het je dagelijks gaat motiveren.
3. Vind jouw potentiële paden
Je hebt inmiddels een heleboel elementen voor jouw ideale (werk)leven verzameld. De volgende stap is er een samenhangend geheel van maken zodat je mogelijke paden in beeld krijgt. Misschien zijn er bij de vorige opdrachten al wat ideeën en richtingen in je opgekomen waar verschillende ingrediënten mooi in samenkomen. Die ideeën ga je nu dan nog wat concreter maken.
OPDRACHT 6: Brainstorm over combinaties waarin veel van jouw elementen terugkomen. Probeer jezelf uit te dagen om ook onverwachte dingen te combineren. Kun je iets verzinnen met programmeren, avontuur én een beter milieu? Of met sales en strandwandelingen? Juist door een beroep te doen op jouw creativiteit kun je op de beste ideeën komen.
Vervolgens kijk je hoe je er logisch samenhangende opties van kunt maken. Je kunt dit doen aan de hand van onderstaande stappen:
- Start met de concrete problemen en behoeften van jouw ideale klant. Waar wil die klant echt heel graag mee geholpen worden?
- Wat kun jij goed wat daarmee zou helpen? Zie je waar er een overlap is met jouw passies, met wat jij écht leuk vindt om te doen? En waarbij kan juist jij met jouw (levens)ervaring goed helpen?
- Op welke manier gaat dat bijdragen aan jouw Purpose?
- Hoe kun je de ingrediënten voor jouw ideale (werk)leven zo goed mogelijk verwerken in de manier waarop jij die hulp aan kunt bieden?
- En als laatste: welke mogelijkheden zie je om daar ook geld mee te verdienen?
Dit is best een puzzel, dus neem er de tijd voor. Gebruik jouw onderbewuste voor ingevingen en zet jezelf niet onnodig onder druk (al kan een beetje druk soms juist wel helpend zijn). Praat er ook over met anderen en zoek op gerelateerde termen, zodat je ook externe input krijgt en zoveel mogelijk buiten jouw eigen aannames kijkt.
Het is belangrijk om je niet enkel blind te staren op het financiële aspect. In mijn ervaring zijn daar vaak creatieve oplossingen voor te vinden. En als je écht een behoefte vervult, hebben mensen daar vaak best wel geld voor over. Hier ga je in de komende modules nog verder mee aan de slag.
Realiseer je ook dat niet al jouw passies of alle problemen van jouw ideale klant in één potentieel pad terug hoeven te komen. Geef jezelf dus wat ruimte door niet alles tegelijk te willen. De meeste paden kunnen ook prima na elkaar bewandeld worden en soms kun je onverwachts toch routes combineren. Sta nu vooral open voor mogelijke combinaties die op dit moment jouw enthousiasme prikkelen en merk wat er boven komt drijven.