Extra uitleg

FLOWSCHRIJVEN

Wat is flowschrijven?

Flowschrijven is een eenvoudige manier om meer met jezelf in contact te komen. Je maakt er ruimte mee voor je gedachten, je intuïtie en je creativiteit.

Het draait om gewoon alles opschrijven wat er in je op komt. Door dat te doen zonder er verder echt over na te denken, krijgt je eigen natuur ongehinderd de ruimte en creëer je nieuwe inzichten. Dat brengt je dichter bij jezelf en kan heel helpend zijn bij het nemen van beslissingen. Bovendien kan het heerlijk opluchten om je hoofd zo eens helemaal leeg te schrijven.

Wat heb je nodig:

  • Iets waar je fijn mee kunt schrijven
  • Iets om op/in te schrijven (bv. een mooi notitieboekje, een groot vel papier)
  • Even ongestoord de tijd (minimaal 10 minuten maar liever wat langer)

Hoe doe je het?

Zorg dat je eerst comfortabel kunt zitten en adem een paar keer rustig in en uit. Keer dan met je aandacht naar binnen, naar je hart, maak even contact.

Richt je aandacht rustig op een bepaald onderwerp of een vraag. Beweeg je hand met pen of potlood alvast een beetje heen en weer in de lucht, alsof je al een beetje schrijft. Dat helpt om makkelijker in beweging te komen.

Zodra je merkt dat er een gedachte in je opkomt, schrijf je die simpelweg op. Zonder oordeel, gewoon zoals het komt. Dus ook als je denkt ‘wat een onzin is dit’, of ‘ik kan dit niet’ of ‘waar zal ik eens beginnen’, dan schrijf je dat gewoon op. De bedoeling is dat je jezelf toestemming geeft om al je gedachten er te laten zijn, ook als je nog helemaal niet weet waar het toe gaat leiden.

Na die eerste gedachte ga je gewoon door met schrijven. Noteer alles wat er in je opkomt. Al schrijvend zul je merken dat er vanzelf meer komt en dat er diepere inzichten ontstaan.

Als je merkt dat je een beetje stilvalt, kun je nog even je vraag herlezen, of doorgaan naar een volgende vraag. Schrijf net zo lang door tot je voelt dat het wel klaar is. Of tot je beschikbare tijd om is natuurlijk.

Aandachtspunten

  • Schrijf het liefste met de hand, daarmee betrek je namelijk andere hersengebieden dan wanneer je alleen maar typt. Schrijvend activeer je bijvoorbeeld meer creërende processen, wat kan bijdragen aan de opbrengst van de oefening.
  • Soms zal het eventjes stil blijven in je hoofd, dat is helemaal oké. Verbind je zo nodig gewoon opnieuw met je hart en geef dan bewust ruimte aan wat er omhoog wil komen.
  • Soms zal er zoveel tegelijk in je opkomen dat je het al schrijvend nauwelijks bij kunt houden, dat ook oké. Vertrouw erop dat je de sterkste ingevingen wel opschrijft, en dat wat nu mogelijk blijft liggen op een ander moment moment wel weer komt.
  • Spelling, interpunctie, halve zinnen en onlogica maken allemaal niets uit, laat je daar dus niet door remmen! Het gaat om de ideeënstroom. Na afloop kun je het altijd nog teruglezen, finetunen en de belangrijkste elementen eruit lichten.
  • Als je net begint met flowschrijven, kan dat nog wat moeizaam gaan. Dat is heel normaal. Als je daar ruimte aan geeft door gewoon te noteren dat je het lastig vindt, help je jezelf alleen maar makkelijker op weg.