Extra uitleg

VISIONBOARD

Wat is een visionboard?

Een visionboard is een visuele weergave van waar je naartoe wilt op een bepaald gebied in je leven. Zo’n bord kan in vele vormen gemaakt worden, zoals je kunt zien in deze voorbeelden. Belangrijk is om een vorm te kiezen die bij jou past, zodat je het met plezier gaat maken.

Met een visionboard help je jezelf om je doelen en je gewenste manier van leven helder te krijgen. Als je je dromen en verlangens visueel maakt, wordt het bovendien makkelijker om ze ook in de realiteit te bereiken. Een eerste stap in de creatie heb je daarmee namelijk al gezet!

Ook maakt een visionboard het makkelijker om je energie te blijven focussen op wat je wel wilt, zowel bewust als onbewust. Je stuurt de talenten van jouw onderbewuste, zoals het herkennen van kansen en het vinden van oplossingen, er actief mee in de juiste richting. Handig toch?

Hoe maak je een visionboard?

Bedenk eerst wat beter bij jou past: een digitaal visionboard of een ‘echte’, waarbij je kunt knippen en plakken met foto’s en materialen. Je kunt er natuurlijk ook een combinatie van maken!

De stappen die je handig kunt volgen:

  • Verzamel beelden die bij jouw verlangde doel passen. Zorg voor afbeeldingen die je raken en waarvan voor jou duidelijk is waar ze symbool voor staan. Kies liefst ook een bijpassende foto van jezelf.
  • Zoek eventueel woorden, korte zinnen of spreuken die jou inspireren.
  • Werk je offline, verzamel dan alle benodigde spullen, zoals een stuk karton of een schildersdoek, een schaar, lijm en eventueel andere materialen zoals tape, stiften, verf, stickers of stukjes textiel.
  • Leg de geselecteerde afbeeldingen en teksten op je (digitale) canvas. Rangschik ze zo dat je er blij van wordt en knip ze in de juiste vorm.
  • Ligt alles op de juiste plek en heb je het zo nodig vastgelijmd? Check dan of je er nog iets als versiering aan wilt toevoegen.
  • Plaats je visionboard tenslotte ergens waar je het vaak ziet, zodat je jezelf er regelmatig aan herinnert en het als kompas kunt gebruiken.

Aandachtspunten

  • Wil je graag een digitaal bord maken, dan kun je handig aan de slag met Pinterest of Canva. Je kunt jouw digitale bord als het klaar is gebruiken als bureaublad op je pc of als startscherm op je telefoon, zodat je het op die manier vaak ziet. Of print ‘m alsnog!
  • Je visionboard hoeft niet perfect te worden en mag ook ‘lelijk’ of rommelig zijn, als het jou maar positief raakt.
  • Je kunt beter per doel of levensgebied een visionboard maken dan alles in één bord stoppen. Met focus kom je namelijk verder. Wil je toch graag meer doelen kwijt op één bord, deel je bord dan op in verschillende zones.
  • Check na verloop van tijd of je visionboard jou nog steeds inspireert en vooruit helpt of dat er aanpassingen nodig zijn.