Workshop

WINTER

De winter: rust en bezinning

De winter is het seizoen van kou, donkerte en kaalheid. Maar ook het seizoen van stilte, rust en bezinning. De natuur heeft een heel proces achter de rug van ontkiemen, uitgroeien, tot bloei komen, vrucht gaan dragen en weer loslaten. Na al die actie is het tijd om naar binnen te keren.

Ook wij kunnen zulke periodes van rust erg goed gebruiken, al schiet dat er in de praktijk vaak bij in. Ons leven blijft meestal gewoon op vertrouwd (hoog) tempo doordraaien en er wordt continu van alles van ons verwacht.

Herken jij dat het idee van rust nemen zelfs eerder zorgt voor meer onrust? Dat jouw avonden en vakanties zich snel vullen met activiteiten en doelen? Of het verzand je op die momenten juist in wezenloos staren waar je eigenlijk helemaal niet van oplaadt?

Winterse rust is helemaal niet zo’n tijdverspilling als veel mensen denken. Sterker nog, in die rust gebeurt er van alles wat noodzakelijk is voor effectieve en duurzame actie in een latere fase. Het is dus heel waardevol om jouw beschutte binnenwereld op te zoeken en die winterse guurheid helpt je daar een handje bij!

Marije Tiesjema

De winter in jou

Tof dat je via deze workshop aan de slag gaat met het thema Winter! Ik weet zeker dat het je vele mooie inzichten gaat brengen. De processen die in de winter in de natuur plaatsvinden, maken wij zelf van binnen namelijk ook door. Daar kunnen we dus veel in herkennen en van leren.

Natuurlijk speelt het opzoeken van rust en naar binnen keren niet alleen in de winter. Bij jou niet, maar in de natuur ook niet. Elke nacht keert een groot deel van de natuur naar binnen en ook in de lente, zomer en herfst zijn er processen die tot rust komen voordat ze door andere processen worden opgevolgd. Je kunt dus gedurende het hele jaar aan de slag met dit thema. Mooi juist om op te merken of naar binnen keren in een ander seizoen ook anders voelt voor jou.

Winter raakt natuurlijk ook aan andere thema’s zoals Afscheid, Schaarste en Volharding. Maar aan het proces van met rust naar binnen keren valt al meer dan genoeg te ontdekken. Bovendien levert het meer op om één deel goed (en met rust!) te verkennen, dan om alles wat bij winter hoort tegelijk te willen doen en daardoor aan de oppervlakte te blijven.

Opbouw van deze workshop

De Workshop Winter bestaat uit vijf onderdelen. Bij onderdeel 3 en 4 zal je hiervoor op pad gaan in de natuur.

1. Je start met een verkenning van verschillende aspecten van naar binnen keren. Daarmee merk je als het goed is al wat er bij jou op dit moment in je leven het meeste speelt.

2. Daarna kies je het onderwerp en de vragen waar jij mee aan de slag wilt gaan. Je doet dat aan de hand van een uitleg met voorbeelden van helpende vragen.

3. Elke vraag waar je mee aan de slag gaat, levert jou een metafoor in de natuur. Je gaat die metafoor in verschillende stappen verkennen.

4. Door jouw metafoor te fotograferen verdiep je jouw persoonlijke inzichten. Handige tips voor fotografie en eventuele nabewerking helpen je hiermee op weg.

5. Tenslotte ga je zorgen dat jouw inzichten ook echt een verschil gaan maken. Deze vragen en tips helpen je daarom om concrete stappen te gaan zetten.

Onderaan elk onderdeel vind je een knop om door te gaan naar het volgende onderdeel of weer terug te gaan naar deze pagina.

 

Ik wens je heel veel plezier en prachtige inzichten!