Workshop
WINTER
Fotografietips
De hier genoemde fototips zijn bedoeld als inspiratie voor het fotograferen van de kenmerken van jouw metafoor. Of om je even op weg te helpen als je het lastig vindt hoe je iets handig in beeld kunt brengen. Maar het draait uiteindelijk om wat goed voelt voor jou. Het kan dus zijn dat jouw metafoor op een andere manier beter tot zijn recht komt. Voel je dan vooral niet geremd door onderstaande suggesties en doe het lekker op jouw eigen manier!
Mijn belangrijkste advies: speel ermee en merk al doende hoe je beeld steeds dichter bij je gevoel komt. En je gevoel steeds meer in je beeld.
Voor nabewerking van je foto’s zijn er vele mogelijkheden, van Lightroom en Photoshop tot vele gratis apps. Wat fijn werkt voor jou ligt aan wat je ermee wilt bereiken en is een kwestie van proberen. Zelf vind ik Snapseed fijn werken op mijn telefoon, maar ik wissel ook regelmatig van tool, afhankelijk van mijn bewerkingswensen.
Kleur en contrast
- Vaak werkt het voor winterse thema’s het beste als je het kleurenpalet rustig houdt. Blijf daarvoor liefst zoveel mogelijk binnen dezelfde kleurtint of kies eventueel zelfs voor een monochroom beeld.
- Blauwtinten werken vaak goed om kou, verstilling en rust over te brengen. Dat kan ook prima zonder dat het gelijk kil en afstandelijk voelt, blauw kan namelijk ook verfrissend en kalmerend werken. Speel dus met je kleurbalans om de juiste blauwtint te vinden. Dat kan ook nog prima in de nabewerking.
- Wil je juist ontspanning of knusheid vastleggen, let dan op dat je de warme kleurtinten zoals oranje of bruin goed tot hun recht laat komen. Voorkom daarvoor zo nodig de reflectie van de lucht en maak je beeld achteraf wat extra verzadigd.
- Donkere tinten en contrast dragen vaak ook bij aan dat knusse gevoel. Zorg daarbij dat je wat onderbelicht of kies eventueel zelfs voor een low-key foto. Een donker vignet toevoegen in de nabewerking kan ook erg helpen.
- Wil je een dromerig beeld, vermijd dan te harde contrasten. Kies eerder voor pastelkleuren of zoek mistige omstandigheden op. Kijk ook even naar het effect van extra lang belichten en bewust gebruik van onscherpte.
Onderwerp
- Het proces van je terugtrekken in jouw eigen cocon en in jezelf keren, vraagt om foto’s van warme of beschutte holletjes. Denk daarbij aan opgerolde vormen en beschutte plekjes. Dat vraagt soms om wat extra zoekwerk, ze zijn niet voor niets wat verstopt voor de buitenwereld.
- Reflectie is natuurlijk heel mooi symbolisch te vangen in spiegelingen. Soms zijn die heel helder, soms wat vertekend of troebel. Als je nog een stapje verder kijkt, is het ook interessant om in beeld te brengen wat er juist ónder dat spiegelende oppervlak te vinden is.
- Dromen zijn soms zo groots dat ze niet in één beeld te vangen zijn. Je kunt er in zo’n geval natuurlijk ook voor kiezen om de verschillende elementen apart vast te leggen en later samen te voegen tot een inspirerende compositie van meerdere foto’s.
- Niet alles is doods en stil. Als je goed om je heen kijkt zie je genoeg prille voorbereidingen op een nieuwe start, zoals knoppen en soms al een eerste uitloper. Bovendien zijn er ook planten die juist nu bloeien. Dat kan voor boeiende contrasten met gure elementen zorgen.
Standpunt
- Verstilling laat zich natuurlijk goed weergeven aan de hand van winterse elementen zoals ijs en sneeuw, maar ook met met eenvoud in je beeld. Zorg voor rust in je beeld en kijk hoe je al het overbodige buiten beeld kunt laten door in te zoomen of vanaf een andere plek te fotograferen.
- Kleinere elementen vragen om oog voor detail. Kruip zo nodig dus dicht op je onderwerp en gebruik eventueel een macrolens(je). Met een statief en wat extra licht van een lampje of via een spiegeltje kun je bovendien voorkomen dat je thuiskomt met enkel bewogen beelden.
- Of je nou kiest voor een heel landschap of voor details, overal is de symboliek van vormen bij te gebruiken. Dat kan een hart zijn voor verbinding en liefde, een donkere grillige vorm voor doodsheid of juist een vrolijk kleurig element voor een nieuwe start. Check wel steeds onder welke hoek jouw element het beste tot z’n recht komt.
Verder naar het volgende onderdeel:
Of terug naar de start van deze workshop: