Workshop

WINTER

Van inzicht naar actie

Als het goed is heb je door jouw vragen in de natuur te onderzoeken heel veel inzichten opgedaan over jouw onderwerp. Je snapt misschien beter wat jou tegenhield om naar binnen te keren en waar je eigenlijk naar verlangt. Misschien heb je ook al prille nieuwe kansen ontdekt en zie je welke ondersteuning jou zou kunnen helpen.

Maar met inzicht alleen ben je er natuurlijk nog niet. Het gaat erom dat je ook in de praktijk iets laat veranderen waardoor je straks met genoeg energie en vertrouwen jouw dromen uit laat groeien. Het is belangrijk om jouw inzichten in beweging om te zetten. Daar is stap 10 uit het stappenplan voor.

Dit is het moment waar je ratio en je gevoel goed gaan samenwerken. Je gevoel wijst je als kompas in de juiste richting, je ratio is vervolgens heel waardevol voor de handigste uitvoer.

Luister daarom eerst goed wat jouw inzichten je te vertellen hebben. Wat heb jij eigenlijk het meeste nodig in de situatie waar je in zit? Kan je, en wil je, daar jouw eigen verantwoordelijkheid voor nemen? Zo ja, kijk dan hoe je dat handig kunt laten slagen.

Realiseer je daarbij dat jij zelf invloed hebt op hoe jouw leven verandert. Dat kan al met een klein eerste stapje beginnen. Maar zorg wel dat je dat stapje gaat zetten! En daarna het volgende kleine stapje. En de volgende stapjes.

Activerende reflectievragen

Onderstaande vragen kunnen je helpen bij de vertaling van jouw inzichten naar keuzes en stappen die echt bij jou passen.

Vragen over een specifiek winters onderdeel:

 • Op welke concrete plek en op welke momenten kan ik optimaal naar binnen keren?
 • Wat zijn de consequenties als ik door blijf gaan en geen rust neem?
 • Wat levert het mij op om naar binnen te keren, op de korte termijn én op de lange termijn?
 • Zijn er verschillende opties om ruimte te maken voor mijn dromen? Van welke optie staan de consequenties mij het meeste aan?
 • Wat ga ik niet meer doen? Hoe zorg ik ervoor dat ik dat echt niet meer doe?
 • Voor welke manier van voeding en ondersteuning kies ik nu bewust wel?

Algemene vragen:

 • Hoe kan ik hier mijn eigen essentie en talenten helpend bij inzetten?
 • Welke eerste stap ga ik daarvoor zetten? En wanneer?
 • Hoe zorg ik dat ik mijn stappen ook verder vervolg na die eerste stap? Hoe kan ik mezelf daarin blijven motiveren?
 • Hoe weet ik dat de fase van naar binnen keren voltooid/geslaagd is?
 • Hoe voorkom ik dat ik de winterse fase eindeloos lang laat duren?
 • Welke andere zaken in mijn leven hebben behoefte aan meer rust en bezinning?

Laat je zo nodig ondersteunen

Regelmatig naar binnen keren is heel mooi en waardevol. Ik hoop dat dit thema je daarbij op een fijne manier heeft geholpen!

Blijf je het moeilijk vinden om je rust te nemen en te bezinnen en kom je er alleen niet voldoende uit? Laat je dan ondersteunen zodat je niet onnodig jouw energie blijft verspillen aan de verkeerde dingen. Vaak vinden we het lastig om hulp te vragen, maar bedenk dan eens dat in de natuur alles ook bestaat en functioneert dankzij hulp en interactie!

Die ondersteuning kan je natuurlijk op veel verschillende manieren krijgen, via bijvoorbeeld een cursus, een vriendin, een therapeut of een coach. Kies daarin wat bij jou en jouw situatie past.

Mocht je mijn hulp een fijne optie vinden en wil je graag meer weten over de mogelijkheden daarvoor, stuur me dan een mailtje via marije@focusopflow.nl. Dan kijken we samen wat het beste bij jou zou passen.

Terug naar de start van deze workshop: