Workshop

WINTER

Een verkenning van de winter

Het begin van de winter draait om vertragen, afremmen, het opzoeken van rust. Het vele donker maakt slaperig en gure wind stimuleert om een beschut plekje op te zoeken en je terug te trekken in je eigen kern. Veel processen schakelen terug en sommige komen zelfs tot stilstand, water stopt met vloeien en wordt ijs, sneeuw vormt een deken dat alle geluiden laat verdwijnen. Zo legt het winterse weer meerdere laagjes van verstilling over de natuur.

Dit zijn de ideale omstandigheden voor ontprikkeling en ontspanning. Voor even niet-doen, hoe moeilijk we dat soms ook kunnen vinden. Maar door dat niet-doen wordt er veel energie bespaard en ontstaat er ruimte voor andere processen die niet direct gericht zijn op actie. Want hoewel het misschien lijkt alsof er in deze periode niets gebeurt, is dat niet werkelijk het geval. In stilte worden onmisbare voorbereidingen getroffen voor een nieuwe ronde. Dat vraagt alleen ook om een portie vertrouwen en geduld om het proces de tijd te geven die het nodig heeft.

Die rust is dus helemaal niet zo’n tijdverspilling als veel mensen denken, want met die rust ontstaat er ruimte om helder waar te nemen hoe het ervoor staat. Om te zien welke basis er over is gebleven. Om vorige stappen en lessen te laten bezinken, compost te laten vormen. Om in te zien welke waardevolle inzichten dat gebracht heeft en om stil te staan bij je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties daarbij. Het is daarmee ook dé kans om jezelf en het het contact met jouw eigen kern te hervinden.

Bovendien opent naar binnen keren je voor innerlijke boodschappen en nieuwe overwegingen. Het laat je mijmeren over mogelijkheden en voedt dromen, hoop en verlangen. Deze dromen en inzichten vormen de basis voor jouw mooie nieuwe plannen.

Om die dromen en nieuwe plannen van een goede start te kunnen voorzien, is een stevige basis nodig. Een basis in de vorm van voldoende geloof en vertrouwen in die mogelijkheden. Maar ook een basis in de vorm van voldoende energie. Het is dus belangrijk om bewust te kiezen voor zaken die deze basis voeden, zodat nieuwe acties straks een veel beter resultaat kunnen opleveren. Dat is echt iets anders dan passief niets doen en wachten.

Ondanks die doodse buitenkant gebeurt er in de winter dus van alles onder de oppervlakte en in de geborgenheid van knusse warme holletjes. Alle knoppen en beginnende uitlopers worden rustig in gereedheid gebracht voor de lente. Ook blijft er een lijntje met buiten, want er wordt steeds bijgehouden hoe het er in die buitenwereld voor staat qua licht, vocht en temperatuur.

Het is namelijk van groot belang om op het juiste moment die buitenwereld weer in te gaan. Maar net als bij de andere zaken draait het ook bij winter daarbij om de juiste balans. Te vroeg naar buiten komen brengt namelijk flinke risico’s met zich mee, maar soms is een snelle start het risico wel waard.

Met andere zaken kun je beter wat langer wachten en het eerst nog wat verder voorbereiden. Maar een te lange winterse periode kan ook eenzaam maken, te veel tot stilstand brengen of zelfs fataal worden. Dan maak je het jezelf onnodig moeilijk om weer op gang te komen en kun je verzanden in passiviteit en uitstelgedrag. Het is dus belangrijk om voor jezelf uit te vinden welke mate van rust jou helpt en ook wanneer het te veel wordt. 

Verder naar het volgende onderdeel:

Of terug naar de start van deze workshop: